Унгарското правителство обяви кризисно положение в два окръга на страната

15.09.2015 г. 16:16:52 ч.
/
Унгарското правителство обяви кризисно положение в два окръга на страната
Унгарското правителство обяви кризисно положение в два южни окръга по границата със Сърбия заради масовия поток от имигранти. Граничният район около окръзите ще бъде разширен от 10 на 60 метра. Там ще бъдат установени и транзитни зони, които да служат като места за временно настаняване на хората, търсещи закрила, за обработка на молбите им за убежище и за провеждане на процедури по регистрация. 

По-рано унгарската страна потвърди, че е затворила границата си със Сърбия след влизането в сила на новото антиимиграционно законодателство. Представител на граничната полиция съобщи, че пунктовете Рьоске и Асоталом не работят. 

След като вчера затвори неофициалния път, ползван от бежанците, унгарската страна продължи да ги пропуска през установените законово места. Днес обаче Будапеща обяви, че няма да разреши на имигрантите да влизат дори от там, тъй като Белград не контролира потока от хора. Това предизвика недоволството на бежанците. Стотици имигранти започнаха да се блъскат край бариера, издигната от унгарската полиция на главната магистрала, която свързва Унгария със Сърбия. Те удрят по загражденията и крещят да бъдат пуснати през границата. Белград заяви, че води разговори с унгарските власти по въпроса за струпването на хора. Според сръбския социален министър Александър Вулин Будапеща ще трябва да отвори границата. 

Междувременно унгарските власти обявиха, че са арестували 60 души за повреждане на новата ограда. Срещу бежанците е започнало криминално разследване. 

Германската полиция съобщи, че е регистрирала около 2 хиляди нови бежанци и е задържала около 40 трафиканти на хора в Бавария, откакто страната наложи граничен контрол в неделя. 

Неуспехът на европейските държави да постигнат съгласие за задължителните квоти за бежанците разгневи Берлин, който обяви, че не иска да бъде нетен платец в общност, където другите не споделят отговорността. След като страните - членки отложиха въпроса за квотите за октомври, Германия заяви, че е за това европейските фондове да бъдат използвани като средство за оказване на натиск върху държавите, които са срещу разпределението на имигрантите. По този повод от Европейската комисия заявиха, че не се занимават с наказания: 

Споразуменията за партньорство по оперативните програми за текущия бюджетен период не включват законови основания за намаляване на плащанията от структурните и инвестиционни фондове по въпросния случай. За въвеждането на такива условия ще са нужни поправки в цялостната многогодишна финансова рамка, с които ние в момента не се занимаваме, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. 

Чехия и Словакия също реагираха. Високопоставен чешки представител заяви, че германските заплахи нямат законово основание и вредят на всички. Словашкият премиер Роберт Фицо подчерта, че никога досега в европейската история не се е случвало някоя държава да бъде наказана заради това, че има различно мнение. 

От европейската агенция Фронтекс обявиха, че над 500 000 имигранти са преминали границите на Евросъюза от началото на годината. 
 
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Байдън възнамерява да наложи мита върху китайските електрически превозни средства
Байдън възнамерява да наложи мита върху китайските електрически превозни средства
Самолет със 73 пътници се запали при излитане от Сенегал
Самолет със 73 пътници се запали при излитане от Сенегал
Путин на Червения площад отчете прекомерните амбиции на Запада
Путин на Червения площад отчете прекомерните амбиции на Запада
Пожар в нефтена база в Краснодарския край
Пожар в нефтена база в Краснодарския край



Яндекс.Метрика