Начало >Добруджа >Общество

В гимназия Ломоносов започва дуално обучение по професия Мебелно производство

02.05.2017 г. 10:46:16 ч.
/
В  гимназия Ломоносов започва дуално обучение по професия Мебелно производство
От новата учебна година в  гимназия Ломоносов започва обучение по професия Мебелно производство   в рамките на българо-швейцарския проект „ДОМИНО“ („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“). 
Курсът на обучение  е 4 годишен, а участието в проекта  стана  възможно благодарение на инициативата на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост и  местни фирми от бранша, които изразиха готовност да участват във въвеждането на дуално обучение по професия  Мебелно производство   в  добричкото училище. 13  местни  фирми от мебелния бранш се обединиха около  социално отговорната задача да участват в  практическото обучение на учениците.  Целта на дуалното обучение  е да спомогне за успешната реформа на българското професионално образование,  като участието на фирмите в обучението гарантира  качеството на получената професионална  подготовка.
Проектът ДОМИНО се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, като 15 процента е съфинансирането от МОН. Дуалното обучение е практически ориентирано образование  от модерен тип, при което учениците имат възможност да учат и да работят в реална производствена среда. Сключването на трудов договор между ученика и фирмата се осъществява в 11 и 12 клас, когато учениците ще се обучават теоретично по 2 дни седмично в училище, а през останалите 3 дни са  на работа в конкретна фирма. За това време и положения труд, фирмите ще им изплащат  възнаграждение,  което според Кодекса на труда е 90% от минималната работна заплата.  В 9 и 10 клас учениците ще се обучават по типовия  учебен план и  ще получават целеви  стипендии по проект Домино.
По време на  предстоящия  план-прием  гимназия Ломоносов  ще извърши класиране по професия  Мебелно производство  на 26 кандидат- гимназисти, завършили 8 клас.
Подаването на документи за участие в първи етап  на класиране се  извършва в гимназията в периода от 3 до 5 юли.
Източник:ИА ДОБРУДЖА

Коментирайте
Подобни новини
Протестно шествие с искане за справедливост и сигурност ще се проведе в Добрич в събота (ВИДЕО)
Протестно шествие с искане за справедливост и сигурност ще се проведе в Добрич в събота (ВИДЕО)
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
От 1 април Община Добрич  е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
От 1 април Община Добрич е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център



Яндекс.Метрика