В Турция започна Рамазанът - свещеният месец в Исляма

23.03.2023 г. 13:31:12 ч.
/
В Турция започна Рамазанът - свещеният месец в Исляма
В 85-милионна Турция започна свещеният месец за мюсюлманите Рамазан, наричан още оруч, пише БТА.

Снощи във всички джамии на страната, начело с "Ая София" и "Султан Ахмед" (Синята джамия), се отслужи първият намаз на свещения месец.

На разсъмване днес милиони турци станаха от сън, за да седнат на трапезата за първата традиционна мюсюлманска закуска - сахур, с която започна традиционният ритуал на месеца на постите.

Оручът продължава до залез слънце. През целия ден спазващите го се въздържат от поемане на храна и течности. След залез слънце топовен салют и призив на ходжата от джамията обявява края на оруча за деня и приканва правоверните мюсюлмани на първата рамазанска вечеря, наречена ифтар.

Ифтарът е традицията на Рамазана. Трапезата се отрупва с редица традиционни вкусотии - задължително се поднася супа, фурми, маслини, погача, пастърма, постни и месни ястия, десерти, чай и кафе. На ифтара се събират семейства, близки, приятели, колеги. Ифтарът започва с чаша вода и фурми.

След това се посещава джамията, където се отслужва теравих намазъ. Единствено в този молитвен ритуал участват жени. По принцип във всекидневния намаз, който се извършва пет пъти на ден, участват само мъже.

Телевизионните канали предлагат многобройни религиозни програми. Освен религиозни, през Рамазана се организират социални и културни прояви, както и развлекателни програми, които продължават до късно през нощта.

Общественият транспорт в мегаполиса Истанбул (метрото, метробусите, влакът Мармарай, автобусите) през месеца на оруча ще се движат до 2 ч. след полунощ, обявиха от голямата община на Истанбул.

По време на Рамазана държавните учреждения, общините, предприятията и фирмите променят графика на работното време, за да улесняват придвижването на хората, които спазват ритуала за вечерята ифтар. Супермаркетите ще работят с удължено работно време.

Месецът Рамазан тази година ще продължи 29 дни, а не 30, както е обичайно. Според изчисленията на Висшия съвет по религиозните въпроси (Диянет) полумесецът Шаввал ще се види вечерта на 29-ия ден, поради което ще се счита за край на оруча. На следващия ден - 21 април, ще започне 3-дневният празник Рамазан байрам. Нарича се още Шекер байрам (празник на бонбоните) понеже на него се поднасят сладки вкусотии.

 
Снимка:cache2.24chasa.bg
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Пустинна жега в Турция, измериха 52 градуса
Пустинна жега в Турция, измериха 52 градуса
Ограбиха и биха Роберто Баджо в дома му
Ограбиха и биха Роберто Баджо в дома му
17 задържани в Брюксел за измами със социални помощи, пренасочвани към България
17 задържани в Брюксел за измами със социални помощи, пренасочвани към България
Почина Доналд Съдърланд - една от най-големите звезди в световното кино
Почина Доналд Съдърланд - една от най-големите звезди в световното киноЯндекс.Метрика