Начало >Добруджа >Регионални

„Важността на кърменето за ранното детско развитие” тема на седмицата в Ген.Тошево

04.08.2015 г. 12:00:09 ч.
/
„Важността на кърменето за ранното детско развитие” тема на седмицата в Ген.Тошево
На 05.08.2015 година, от 10.00 часа в базата на Общностен център, гр. Генерал Тошево Лумос и Община Генерал Тошево ще организират събитие, което цели да  постави акцент върху важността на връзката между майката и бебето от първите мигове до изграждане на стабилна и дълготрайна връзка, гарантираща живота и благосъстоянието на детето. В събитието ще участват бременни и майки на бебета и малки деца от общината, като на откриването ще бъдат г-н Георги Георгиев – заместник кмет, Д-р Живка Нанева – управител на Медицински център гр. Г. Тошево, доброволци от Български младежки Червен кръст, здравен медиатор и медиатори по проект  "С грижа за нашите деца",  г-н Минчо Иванов - директор на Дирекция „Социално подпомагане“.
 
„Информираността за ползите от  кърменето, основните грижи и здравословното хранене на бебето и малкото дете им помагат да бъдат успешни, създават и укрепват трайна емоционална връзка между майката и бебето и ограничават риска от изоставяне” пояснява Снежана Ванкова, Ръководител на екипа на Лумос в Добрич.
 
Форматът на събитието ще включва беседа по темата за кърменето с информация за важността на връзката между майката и детето и ранното детско развитие, изнесена от д-р Нанева, педиатър и управител на Медицинския център в град Генерал Тошево. След това г-жа Къна Дякова ще сподели важни моменти, свързани с отглеждането на бебето и малкото дете - дневния режим, здравословното хранене гимнастиката на бебето и малкото дете и др. Г-жа Дякова извършваше домашни посещения в рамките на 7 месеца през 2014 година по Програмата за подкрепа в общността на деца и семейства в риск, финансирана от Лумос. Събитието ще завърши с отговори на конкретни въпроси на майките. Междувременно доброволците на Български младежки червен кръст и медиаторите  ще проведат занимания с децата, за които ще има и малки подаръчета от Общината.
 
„Приветстваме и подкрепяме иницативата на Фондация Лумос за участие в Световната седмица на кърменето, която цели да подпомогне приобщаването на младите майки от ромски произход в този световен форум“ подчертава г-н Георги Георгиев – заместник кмет на Генерал Тошево.
 
Това събитие е част от съвместната работата на Лумос и Община Генерал Тошево по превенция на изоставянето и развиване на родителски умения. Научните изследвания и успешните практики в последните години определят ранното детство като най-важният етап на развитие в живота. Свидетелствата са безспорни, че сигурната и спокойна семейна среда, емоционалното общуване с обгрижващия възрастен и доброто хранене помагат на мозъка на детето да развие своя пълен потенциал.
 
Снимка:www.deteto.bg

Коментирайте
Подобни новини
Самодейците от село Владимирово се представиха на фестивал в Сърбия (ВИДЕО)
Самодейците от село Владимирово се представиха на фестивал в Сърбия (ВИДЕО)
Ловците трябва  да предават проби за изследване за АЧС и трихинелоза от отстреляните диви свине
Ловците трябва да предават проби за изследване за АЧС и трихинелоза от отстреляните диви свине
ЦИК предлага на президента да насрочи частичен избор за кмет на с. Присад
ЦИК предлага на президента да насрочи частичен избор за кмет на с. Присад
Община Добричка публикува информационен лист за референдума на 27 октомври
Община Добричка публикува информационен лист за референдума на 27 октомври



Яндекс.Метрика