Валентин Димитров: Европейските проекти са начинът, по който можем да се развиваме

14.12.2018 г. 09:45:58 ч.
/
Валентин Димитров: Европейските проекти са начинът, по който можем да се развиваме
За всяка една мярка или програма, която отговаря на нашите стратегически документи, ние кандидатстваме, за да спечелим, заяви пред Медийна група „Добруджа” кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров
 
- Г-н Димитров, каква година изпраща Община Генерал Тошево?
Лично за мен 2018-а е малко по-успешна от 2017-а и много по-успешна от 2016-а. Това се дължи на факта, че тази година берем плодовете на спечелените проекти през 2016 година. И спечелихме много нови, които ще бъдат реализирани през 2019 година. Има неща, които не сме довършили и останаха за 2019 година. Като цяло считам, че изпращаме една нормална и успешна година.
- Какво отчитате като голям успех през изминалите дванадесет месеца?
Много са нещата. Но най-големият успех е от 25 януари 2018 г., когато Експертният съвет към РИОСВ – Варна, спря инвестиционното намерение на РУСГЕОКОМ за добив на газ. Това е плод на проведения референдум в края на 2017 г. и сега не се провеждат нито проучвателни, нито добивни дейности на територията на общината.  От срещите, които правя с хората от общината, знам, че това е един от големите проблеми, които ги притеснява. На второ място бих отличил спечелените и реализираните проекти - 2018 година е най-успешната. Като акцент бих отличил и газификацията на Генерал Тошево, която продължава и ще продължи и през 2019 г.
- Какво от заплануваното не успяхте да свършите през отиващата си година?
За съжаление, част от Капиталовата програма на Община Генерал Тошево - в частта „Финансиране със собствени средства”, поради редица причини и отказ на част от изпълнителите, не успяхме да завършим четири обекта, за които вече тече нова процедура. Ще бъдат избрани изпълнители и при удобно време през пролетта ще бъдат отремонтирани. Не успяхме да асфалтираме три улици в три села и два общински пътя. Успяхме само улиците в града да асфалтираме. В момента тече газификацията в града, с която закъсняваме. Имаме проблеми с единия от жилищните блокове - последния, който, поради ред причини, фирмата не успя да изпълни в срок. Договорът е прекратен. Лично се срещнах с жителите на блока и съм ги успокоил, че блокът ще бъде направен през пролетта. В момента тече процедура за избор на изпълнител, защото старият не си е свършил частично работата.
- Освен досега изброеното, какви са другите Ви планове за 2019 г.?
Продължаваме да надграждаме започнатото от 2016 година. Ние сме предвидими и последователни. Няма да има нови акценти. Продължаваме с газифицирането. Ще подобрим осветлението в град Генерал Тошево с няколко нови улици и лед осветление. Подали сме няколко предложения в ОП „Региони в растеж” за нови 12 сгради - четири обществени и осем жилищни блока. И се надяваме да спечелим. Очакваме класиране на два проекта по Програма за развитие на селските райони - за три улици и за спортна площадка. Продължава реализацията на проекта за асфалтиране на 8,5 км общинска пътна мрежа и тротоари в няколко населени места. В момента текат процедури по трансграничен проект с град Мулфатлар от Румъния, по който ще бъдат ремонтирани читалищата в селата Кардам и Спасово и двора на музея. Подготвяме процедури по ЗОП за спечеления проект за 4  милиона лева за водопроводи в селата Люляково, Спасово и Кардам. Надявам се да има избрана фирма изпълнител по-рано и строително-монтажните работи да започнат в края на лятото или есента. Продължаваме и с други проектни начинания. Кандидатствахме и пред ПУДОС за рекултивация на депото за  1 700 000 лева. Подготвяме и нови проекти за Програма „Черно море”. Наред с всички задължения, вече сме на финалната права да придобием и сградата на ЖП гарата, която да бъде заложена в Капиталовата програма за 2019 година. Имаме желание един от символите на града да има приличен вид и да бъде ползван от всички граждани по предназначение.
- По колко европейски проекта ще работи Общината следващата година?
Не мога да кажа точната бройка - над 10. За всяка една мярка или програма, която отговаря на нас и на нашите стратегически документи, ние кандидатстваме, за да спечелим. Защото това е начинът, по който можем да се развиваме.
- Какво в общината привлича туристически интерес?
Общината не е туристическа дестинация. Опитваме се да развием някакъв туристически потенциал и затова спечелихме трансграничен проект, който е основно насочен към туризма. Имаме няколко обекта с туристически характер. Йовков привлича в село Красен, село Дъбовик  - с Дора Габе. Извършваме проектиране на мелницата в село Изворово, която е един от символите на общината. МИГ Балчик-Генерал Тошево има мярка, по която и двете общини могат да кандидатстват. Ще се опитаме да открием нова територия за туристически обект –заставата край Йовково, така че да привлича туристи. Може да доразвием и скалните ниши край село Красен. Може да доразвием и да надградим, колкото и малък да е нашият туристически потенциал.
- Имате ли идея за надграждане на културния календар на Общината?
Амбицията на екипа е да надграждаме и да се развиваме. Мисля, че раздвижихме културния календар на Общината и с празника на града. Ще се опитаме да го надградим така, че да става все по-привлекателен за туристи.
- През 2019 година предстоят местни избори. Успяхте ли да изпълните  дотук всичко, заложено в началото на мандата?
По анализа, който правя ежемесечно, от всичко заложено, към момента сме на 90% изпълнение. Считам, че ще стигнем  до 95%. Поради редица причини не можем да изпълним някои от точките, заложени в началото. Но можем да ги компенсираме като направим нови, които не са заложени в мандатната програма 2015-2019 г. Обещанията, които сме поели, почти всички ще бъдат изпълнени.
- Ще се кандидатирате ли отново за кмет на Общината?
Бих отговорил на този въпрос така: на един кмет никога не му е достатъчен един мандат, за да довърши започнатото. Малко по-рано казах колко много проектни начинания сме започнали и някои от тях сме приключили. А  по други продължаваме, за трети кандидатстваме. Няма как  в рамките на четири години да успееш да завършиш започнатото.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика