Валентин Василев: Транспортната схема в Добрич е в полза на пътниците

25.08.2014 г. 10:43:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Валентин Василев: Транспортната схема в Добрич е в полза на пътниците
От началото на миналата седмица по добричките улици се движат 4 нови автобуса. Возилата са собственост на фирма „Пътнически превози" и се движат по две от линиите, обслужвани от превозвача – 301 и 213. Малките автобуси на турската фирма „Карсан" са произведени конкретно за градски транспорт.
„Пътнически превози" бе сред най-сериозно засегнатите от наводнението фирми в Добрич. 50 автобуса на оператора са били наводнени, призна управителят Валентин Василев.
По тези и други теми Василев гостува в студиото на радио „Добруджа".
От миналата седмица по улиците на Добрич се движат четири нови автобусчета на фирмата.
Да, от началото на седмицата по линиите на градския транспорт сме пуснали в експлоатация 4 нови малки автобуса. По визия и удобства те се различават от досегашните микробуси, които използваме в града. Надявам се да сме налучкали изискванията на пътниците и чрез новите автобуси да сме преодолели неудобствата, които им създавахме с досегашните превозни средства.
Какви бяха неудобствата за пътниците в автобусите, които до сега обслужваха линиите на градския транспорт?
Който е пътувал с градския транспорт знае, че понякога се създават определени неудобства във височината на превозното средство, в широчината и пространството вътре. При търсенето на новите превозни средства целяхме да избегнем тези неудобства и се надявам, че сме направили точния избор.
Тези 4 нови автобусчета заменят ли старите или ще обслужват нови линии?
Част от тях заменят по-стари возила, а другите практически влизат наново, защото от два месеца изпълняваме допълнителни линии и това също наложи да закупим новите автобуси.
След трансформирането на „Тролейбусен транспорт" ни бяха възложени две бивши тролейбусни линии (131 и 170) и една автобусна (213 за кв. Рилци). Все още е рано да говорим, какви ще бъдат икономическите резултати. Нека да минат едно или две тримесечия, защото след едва месец и половина експлоатация, не може да се каже коя линия е печеливша. Обикновено нямаме късмета да караме най-добрите линии в града, но ще се справим.
Кои са най-добрите линии, според Вас?
Чуждите! (смее се)
Вашата фирма пострада сериозно от водното бедствие в Добрич. Какви са щетите, които понесохте от наводнението? Успяхте ли бързо да преодолеете тази криза?
За съжаление, стоянката на автобусите ни (Автогарата) беше залята с вода. Около 50 автобуси бяха наводнени на височина един метър. Доста от превозните средства пострадаха сериозно, някои още не сме ги получили от специализираните сервизи. Щетите, за които вече имаме фактури за възстановяване, са около 200 хиляди лева.
Питате дали сме успели бързо да реагираме – нямахме друг изход. Само след няколко дни пуснахме Автогарата да функционира, мобилизирахме сме, много хора ни помогнаха. Сервизът на практика работеше непрекъснато.
Само ще кажа, че един наводнен автобус или микробус с електроника, минималната стойност на щетата е 20 хиляди лева.
Предполагам всички Ваши коли са застраховани...
Не всички, застраховаме само по-новите автомобили. Сега очакваме да разберем кои застрахователи ще използват тази ситуация, за да защитят името си и наистина ще си изпълнят ангажиментите към фирмата, кои са псевдо застрахователи, може би ще се появят и такива.
При всички случаи фирмата ще понесе загуба, но колко точно ще разбираме с времето.
Има фирми, които пострадаха повече от нас. Обществото насочи поглед към личното нещастие на хората. Аз съчувствам на всички, които останаха без дом и покъщнина. Но когато пострада една фирма с 150 работника, това рефлектира върху 150 семейства.
Да Ви върна отново към транспортната схема на града. Каква транспортна схема е най-добра за Добрич?
Както неведнъж съм казвал, при нас пътникопотокът е цикличен – имаме сутрешен и следобеден пик. Докато в другите градове разстоянията са по-големи, учебните заведения са разположени в различни краища на града – пътници се движат през целия ден.
В Добрич пътници има сутрин между 7.00 и 8.00 часа и вечер от 16.00 до 18.00. Това създава проблем на всички оператори, защото линията трябва да се изпълнява през целия ден. И когато няма пътници, всички приходи, които са реализирани във върховите моменти, после се губят, когато автобусите през деня пътуват празни.
Към момента смятам, че има някакъв баланс в града и този баланс е в полза на пътниците, защото има достатъчно линии, които опасват целия град и интервалите не са големи, даже има направления с интервали от няколко минути. Давам пример с квартал Балик – за там автобуси се движат на няколко минути.
Цената на билета не е променяна вече доста време...
Няма нагласа за подобна промяна. В услугите има едно понятие „обществено допустима цена". На този етап никъде в страната няма нагласа да се приеме цена на билета по-висока от един лев, а няма и икономически предпоставки.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта миЯндекс.Метрика