Веселин Димитров: Държим на аудиторията си и информацията, която й поднасяме

23.10.2022 г. 16:19:48 ч.
/
Веселин Димитров: Държим на аудиторията си и информацията, която й поднасяме
В дните около Димитровден традиционно правим анализ на работата ни като медийна група „Добруджа“, с акцент, разбира се, върху първата и най-популярна медия от групата – радио „Добруджа“. Това се случва вече 21 години.
 
- Г-н Димитров, отново сме в навечерието на рождения ден на медийната група. Според Вас каква е рецептата за оцеляване и успешно развитие в продължение на вече 21 години на медийна група „Добруджа“?

Много са факторите, оказали влияние върху процеса. Трябва да се върнем много назад във времето, за да обърнем внимание на начина на структуриране, на това как развивахме нещата в движение. Процесите се случваха по естествен начин, но всичко бе преценявано и планирано, а не хаотично. Можем да кажем, че това е рецептата за оцеляване на всеки един бизнес, а не само за медийна група „Добруджа“.
- Нашата работа има много и различни аспекти. От една страна журналистически екип, който отразява случващото се района, а от друга – рекламен отдел, без който не може. Кое е водещото звено, за да се постигне баланс?
Според мен, най-важното нещо са хората. На първо място имам ценни хора. В подбора и на двата екипа няма нищо случайно. Харесали сме се във времето и работим заедно. Не случайно един бизнес може да бъде оценяван по това дали има текучество на кадри. Освен това медийната група включва хора, които по някакъв начин в даден момент са ставали задължително звено, което е важна част от цялото.
Ще се върна малко назад, за да дам пример за създаването на тази структура. През 2001 година, когато се лицензираха радиата в България, имаше над 240 регионални местни радиа. После във времето виждахме как част от тях отпаднаха от списъка, други биваха изкупувани от по-големи медии. Към момента местните регионални радиа са около 20-30 и мога да отбележа, че нито едно от тях не работи като нас. А най-важното в случая е първоначалното структуриране или как е започнало всичко. Още от първия ден и рекламният отдел, и журналистическият екип заработиха на високи обороти и всеки знаеше точното си място в цялото. Аз трябваше само да координирам работата. Мисля, че успяваме и това се случва вече 21 години. Важен момент е и вливането на нови хора в екипа, които привнасят нова енергия, нови идеи, инициативи.
- Какъв за Вас е критерият дали се справя екипът? Как усещате кога журналистите се справят, кога рекламният екип се справя?
При рекламата е много лесно – там има финансово измерение.
При журналистите обаче е по-трудно – там имаме аудитория, за която работим. Много е важно, че във времето успяхме да дадем на аудиторията си различни канали за предаване на информация. Това са нашите четири медии, плюс Фейсбук страницата ни, която вече има над 80 хиляди последователи. Това означава, че хората ни търсят, ценят ни, очакват информация от нас, което пък ни дава сила да работим за тях. В крайна сметка, ние работим за хората и няма по-съществен измерител на работата ни от самите хора.
- На какво се дължи, според Вас, все по-нарастващият интерес към социалните медии и могат ли те да изместят традиционните?
Хората започнаха да искат да получават по-лесно информацията. Не им се ще да четат внимателно и да анализират. Това е тенденция, която не знам до къде ще се развие. Но моята прогноза е, че ще дойде момент на възраждане на класическите медии, на медиите, на които може да се има доверие. Жълтото и клюките продават повече, убийствата и катастрофите събират повече гледания в интернет, но ние категорично не търсим това. Това е принцип, който следваме от първия ден и ще продължим и в бъдеще. С нашия екип от 15 души можем да бъдем на всяка катастрофа в областта и да достигаме до два-три пъти по-голяма аудитория в социалните мрежи, но не това е целта ни. Държим на аудиторията си и се стремим да поднасяме качествена и достоверна информация. Не се занимаваме с жълтини!
- Живеем в много трудни времена, когато става все по-трудно да показваш и доказваш, че носиш свободата на словото в себе си. Все повече се говори за автоцензура в медиите, за натиск от една или друга страна. Аз, от името и на колегите, мога да твърдя, че ние се чувстваме свободни, много по-свободни от колеги в националните медии. Но, Вие, усещал ли сте натиск, опит за цензура?
Благодаря за тези думи! Те са оценка за моята работа.
Откровено казано – ние сме зависими от всичко, което се случва около нас. Да, ние сме медия, но в крайна сметка трябва да си плащаме разходите, да осигуряваме заплати. Ако трябва да съм честен, никой никога не е опитвал да ми наложи мнение. Но и аз не позволявам да го правят спрямо нас! Сега, като си говорим, много спомени изплуват в съзнанието ми. Вие, журналистите, също знаете, а в някои от случаите въобще не е стигало до вас, колко пъти ми се е налагало да водя тежки разговори, но никога не съм си позволявал да спра материал, репортаж или да кажа: „това няма да излезе!“. А може и това да е една от причините хората да ни ценят и да разчитат на нас.
- В края на нашия разговор да достигнем до признателността. Към кого е нашата признателност, освен, разбира се, към многобройната ни аудитория?
Към тях! Към хората, за които работим. Иначе няма смисъл. Всичко, което говорим, и всичко, което правим, има само една причина – нашите слушатели, зрители и читатели.
А моята лична признателност е към всички вас, екипа. Хората, с които човек работи, са неговото семейство. Аз идвам рано сутрин и си тръгвам късно вечер, през целия ден съм с вас. За семейството си имам по-малко време. Но трябва да призная, че и вие заслужавате това отношение, което имам към вас.
- Какво се оказва обаче? Освен аудиторията ни в нашия регион, ни чуват и на по-високо ниво?
Чуват ни, така е. Удостоени сме с много награди в нашата вече 21-годишна история. Сред най-значимите е „Регионална медия на годината“ от Съюза на българските журналисти, което е огромно признание.
А само преди месец получих писмо от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), с което ни канят да получим наградата „Глас на общините“ – за популяризиране на проблемите и постиженията на българските общини.
Тези две награди са особено значими за мен, защото първата оценка идва от нашите колеги, а втората – от нашите партньори. Наградата от НСОРБ е висока чест.
В крайна сметка и ние медиите, и общините изпълняваме службата си с една цел – за добруването на хората. Така че признателността от общините е признателност и от самите хора.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика