Веселин Велев: „Неопърл България” в Добрич е с най-добри резултати в групата за 2020 г.

05.01.2021 г. 14:55:53 ч.
/
Веселин Велев: „Неопърл България” в Добрич е с най-добри резултати в групата за 2020 г.
- Г-н Велев, изпратихме една различна  и необичайна година, белязана  от Ковид – 19. Вирусът създаде много проблеми на всички нас, както в личен, така и в професионален план. Много браншове на икономиката пострадаха. Каква е Вашата оценка за изминалата 2020 г.?
Изпратихме една много интересна година, която свари някои подготвени, други – не. Годината беше трудна. Беше и година, в която всеки един от нас, в зависимост от бизнеса си, трябваше да покаже колко е адаптивен, колко бързо може да отговаря на променящите се обстоятелства. Разбира се, спецификата на всеки един бизнес даваше по-малко или повече възможности, но преди всичко, в тези условия са важни организацията и вземането на правилни решения. За съжаление, индикаторите, които имахме бяха разнопосочни, а решенията са на база на обективни факти и очаквания, а тази обстановка не беше такава. В това положение опитът, интуицията, стратегиите и мисленето бяха факторите, които даваха положителни или отрицателни резултати. Като равносметка бих казал, че тази година ни даде възможност да натрупаме нов опит. Рядко се случва възможност за трупане на такъв опит.
- Какъв беше урокът, който научихте?
Урокът, който научих е, че живеем в един глобален свят и всички  в него сме свързани. Добре е да познаваме и да уважаваме тези връзки и тази свързаност. Колкото повече опознаваме възможностите и вярваме в тези връзки, толкова повече можем да направим по-добър извод, анализ и да вземем  правилните решения. Резултатите от решенията идват впоследствие и тогава разбираме дали решенията ни са били правилни. Такава беше годината. Обвързани сме. Това трябва да бъде нашата поука от изминалата година.
- За мнозина кризите се оказват и добра възможност за предприемане на нови стъпки или реализиране на различни проекти. Какво се случи през изминалата година с производството, което Вие управлявате?
С голямо задоволство мога да кажа, че при нас нещата се развиха много добре. Не трябва да забравяме факта, че част от нашите служители се разболяха от вируса и това даде отражение върху процесите и изпълнението на поръчките.  Месеците, в които продължаваме да живеем с този вирус ни даде шанс да разберем какви са нашите възможности.
В началото на годината, на база на частична информация, взехме едно от най-важните решения, за да можем да отговорим на евентуално повишено търсене - да се запасим с достатъчно материали. Предприехме стратегия за увеличение на обема на нашите материални запаси. Това  ни даде предимство да продължим работа, въпреки спиране на глобалния живот. Броят на заявките, които трябваше да обслужваме, нарасна много. Ръст от 10-15%  всеки може да обслужи, но ръст до 60% е предизвикателство. Положихме много усилия и успяхме да поемем целия обем от получени поръчки.
- Това означава ли, че отчитате една повече от успешна година за бизнеса, който ръководите?
2020 година беше първата година след направена голяма инвестиция и очакванията ни за нея бяха за увеличен обем от поръчки. Тези очакванията  обаче бяха надминати.  Всичко се случи  в много по-голяма степен от планираното и очакваното. С удоволствие мога да заявя, че ние сме производствената точка в групата, която е водеща и обира суперлативите, когато говорим в глобален план за това  какво сме  направили през миналата година в цялата група.
- А по какъв начин се отрази вирусът на строителната дейност? Продължава ли изграждането на жилищния комплекс в градския парк на Добрич?
Няма незасегнати и при нас беше така. Това  обаче не се случи в степен, която да промени нашите темпове и успяхме да следваме това, което беше залегнало в плановете ни. Знаете, че става въпрос за 4 корпуса. Два от тях са  почти готови, третият е пред финализиране. Започна строителството и на четвъртия корпус, който е изграден на 40%.  Успяхме да поддържаме един висок темп на строителство и да вървим в посока спазване на предварителните планове, а именно в средата на тази година комплексът да е завършен, а новодомците да се настанят в него през есента.
- Това означава ли, че голяма част от жилищата вече са продадени?
Голяма част от жилищата са продадени. Интересът към тях е голям и сериозен. Все още се извършват огледи. Върви един нормален процес на продажба в сектора жилищно строителство.
- Какви са прогнозите ви за настоящата година?
Предвиждаме ръст на приходите и се готвим на база плановете ни за развитие. Готвим се за разширение на фабриката. Първият етап от това разширение ще се случи през тази година. Очакваме една добра 2021-а. Надяваме се ситуацията, в която се намираме вече почти една година, да отшуми, но едва ли ще се случи това. Индикациите и перспективите за нашия бизнес и фабрика са много добри и неслучайно в края на миналата година персоналът ни бе увеличен до 420 човека. Това е добър сигнал и индикация,  че очакванията ни за тази година са в посока развитие.

ВК Добруджа 07

- 2020 година беше различна и за спорта. До колко пандемията се отрази и на волейболния клуб в Добрич от финансова гледна точка?
С радост мога да кажа, че въпреки трудните времена през миналата година, клубът успя да надгради и запази нивото, което имаше в предния състезателен сезон. Успяхме да привлечем състезатели, които са се доказали и отборът, който създадохме отново е фактор в първенството. Всичко това е свързано с обезпечаване на финансовото състояние на клуба и в лицето на община град Добрич, като най-голям спонсор,  намерихме подкрепа, която беше допълнена от нашите спонсори. С радост можем да кажем, че въпреки  че изгубихме няколко спонсора, успяхме да компенсираме загубата с други спонсори. Трудна финансова година за обезпечаване на спорта. Ако искаш да имаш класен отбор, който да бъде фактор в първенството, това  струва много пари. Паричните потоци не са такива, каквито са при обичайни обстоятелства, но ние успяваме да се справим. Състезателният режим е нарушен от ситуацията. Очакваме през пролетта, при по-разхлабени мерки и повече мачове, нашите състезатели да покажат какво могат. Засега сме изиграли само три мача. Първенството закъснява. Наистина е трудно, но полагаме достатъчно усилия, за  да имаме сигурна и спокойна спортно-състезателна година.
- Какви организационни промени наложи Ковид-19?
Има състезания, но без публика. Част от състезателите бяха под карантина. Тренировките не бяха много пълноценни, но към днешна дата всички са здрави и всичко е в нормален ритъм. Спазваме всички препоръчани мерки. Контактите са сведени до минимум. За радост момчетата са много добре и тренират усилено.
- В отбора има много нови състезатели. Каква в Вашата оценка за тяхното представяне до момента?
Това може да го каже треньорът. В спортно-техническо отношение не бих коментирал, но това което те показаха в първите три мача ме зарадва. Не съм се съмнявал в тяхното ниво и възможностите на треньорския щат. Аз съм доволен от постигнатото и те тепърва ще показват своя потенциал в следващите мачове.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика