ВИДЕО: Представители на 7 туроператорски фирми от област Добрич участваха в семинар в Наводари, Румъния

26.10.2013 г. 16:07:00 ч.
/
ВИДЕО: Представители на 7 туроператорски фирми от област Добрич участваха в семинар в Наводари, Румъния
На 23 и 24 октомври в румънския град Наводари се проведе семинар на тема „Нови възможности за туристическия бизнес в общините Балчик – Наводари". Семинарът е в рамките на проект „Трансграничен бизнес център за развитие на туризъм и изграждане на Агро и Рибен пазар" по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013.
В семинара участваха български и румънски туроператори, хотелиери и ресторантьори.
Проектът се изпълнява от Община Наводари, Румъния в партньорство със Сдружение Европейски Институт по Културен Туризъм „ЕВРИКА", град Добрич, България.
Целта на проекта е да стимулира бизнес сътрудничеството в областта на туризма и рибната индустрия между община Наводари и община Балчик.
Ако през следващия програмен период някой от българска страна ни покани за партньор, сме готови да откликнем и да ви помогнем, така както вие ни партнирате в момента, заяви домакинът на събитието Николае Матей – кмет на Наводари.
Проектът освен че е много хубав, ще бъде и от голяма полза за нашата община.
С тези проекти ние не само сваляме бариерите между нашите две държави, но и разрушаваме всякакви други пречки и граници между хората, добави кметът.
Искам да призная, че България е по-напред от Румъния в областта на туризма и доказателство за това е, че все повече румънци посещават не само морските, но и планинските ви курорти, каза още Николае Матей.
Благодарни сме, че можем да бъдем част от този прекрасен екип. Вече имаме идеи за бъдещ проект, в който ние ще бъдем водещата страна, отвърна управителят на сдружение „Еврика" Красен Русев

Българската делегация включваше представители на 7 туроператорски фирми.
Проект „Трансграничен бизнес център за развитие на туризъм и изграждане на Агро и Рибен пазар" по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 стартира на 1 април 2013 година.
Целта му е да стимулира бизнес сътрудничеството в областта на туризма и рибната индустрия в региона на община Наводари и община Балчик. В град Наводари се предвижда построяване на бизнес център за провеждане панаири и събития, а така също и на рибен пазар, оборудван с необходимата техника за поддържането на пресни рибни продукти. Центърът, който е във формата на огромна риба, се очаква да се превърне в притегателно място за бизнес форуми, както и да съживи търговията с риба и рибни продукти в морските общини.
Предстои провеждането на общо четири обучителни семинара, две срещи с обмен на опит и добри практики и два рибни фестивала с кулинарни състезания.
Една от целите на проекта - стимулиране на търговията с агро и рибни продукти между български и румънски фирми се реализира чрез отпечатване и разпространение на кулинарен наръчник с традиционни рибни ястия от трансграничния регион.
Целеви групи на проекта са представители на туристическия и рибен бизнес от общините Наводари и Балчик.
Проектът е с продължителност 15 месеца (01.04.2013 – 30.06.2014) и е на обща стойност 1 469 161,14 евро, като 84.82% от средствата се предостaвят от Европейския Фонд за Регионално Развитие, 13 % национално съфинансиране и 2.18 % личен принос на партньорите по проекта.
Повече за събитията по проекта може да се научи от сайта на Сдружение "ЕВРИКА": www.eurekainstitute.eu
Програма Трансгранично Сътрудничество Румъния-България 2007-2013 се финансира от Европейския Съюз чрез Европейския Фонд за Регионално Развитие.


Коментирайте
Подобни новини
Земеделци настояват за създаването на дъждовни облаци от държавата
Земеделци настояват за създаването на дъждовни облаци от държавата
Направиха първа копка на иновативен жилищен комплекс в Добрич (ВИДЕО и СНИМКИ)
Направиха първа копка на иновативен жилищен комплекс в Добрич (ВИДЕО и СНИМКИ)
DS Home Добрич: 25 години в служба на общността и клиентите, съчетани със специални предложения и събития
DS Home Добрич: 25 години в служба на общността и клиентите, съчетани със специални предложения и събития
ДФ „Земеделие“ одобри преструктуриране на средства за изплащане на „украинската помощ“
ДФ „Земеделие“ одобри преструктуриране на средства за изплащане на „украинската помощ“Яндекс.Метрика