Начало >Добруджа >Общество

Виктор Вълчанов: Кинезитерапията обхваща както лечението, така и превенцията (ВИДЕО)

12.02.2024 г. 14:15:22 ч.
/
Виктор Вълчанов: Кинезитерапията обхваща както лечението, така и превенцията (ВИДЕО)
Кинезитерапията обхваща както лечението, така и превенцията преди да се появи клиничен проблем, заяви в интервю за медийна група „Добруджа” Виктор Вълчанов. Той е кинезитерапевт от 10 години. Работил е първо в София, включително в елитния футболен отбор „Царско село”, а от 2 години практикува в Добрич, като се занимава предимно с клинични случаи – пациенти с дискова херния, счупвания, навяхвания, проблеми с гръбначния стълб, с периферните стави и периферната нервна система. Завършил е „Физиотерапия” в Русенския университет и в НСА, като има и множество следдипломни квалификации. Той е физиотерапевт на националния отбор на България по минифутбол, който спечели бронзови медали на Европейското първенство през 2022 г. и достигна ¼-финал на Световното първенство през 2023 г.

В повечето случаи има задоволителен ефект още от първата процедура, заяви Виктор Вълчанов. Ако пациентът дойде със сила на болката 6 по десетобалната скала и си тръгне с болка в размер на 3, това се счита за успех, обясни той. Виктор Вълчанов подчерта, че основната част от рехабилитационния процес не се случва в кабинета му, а извън него – чрез извършване у дома на предписаните упражнения и чрез основни физически активности – ходене, бягане, плуване или каране на колело.

Спорт, движение и смяна на позата при продължително седене са основните препоръки на Виктор Вълчанов към хората, които работят на бюро. Той отбеляза, че няма правилна поза за седене и това е строго индивидуално. Важното е на всеки 40-50 минути човек да става и да се движи.

Репортаж на Димитър Узунов и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Музеят в Ямбол ще гостува в Добрич с изложба „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“
Музеят в Ямбол ще гостува в Добрич с изложба „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“
Адреси с аварии във ВиК
Адреси с аварии във ВиК
Прогноза за времето на 5 март
Прогноза за времето на 5 март
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИСС
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИССЯндекс.Метрика