Начало >Добруджа >Култура

Волейболната легенда Георги Василев ще покаже за първи път картините си в изложба в библиотека „Дора Габе“

22.03.2023 г. 13:45:43 ч.
/
Волейболната легенда Георги Василев ще покаже за първи път картините си в изложба в библиотека „Дора Габе“
На 31 март, от 17.30 часа, в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще бъде открита изложба живопис на Георги Василев. Събитието е част от богатата програма на библиотеката, посветена на Националния маратон на четенето, който се провежда от 2 до 23 април.

Георги Василев е едно от най-големите имена в историята на българския волейбол. Той е сред призьорите на най-големите волейболни форуми както като играч, така и като наставник.

През 1981 г. Георги Василев става играещ старши треньор на новака в А група „Добруджа“. Той се е завърнал в родния си град от „Левски Спартак“ 2 години по-рано и за своя изненада само на 26-годишна възраст е поканен да води отбора от Толбухин. Още в дебютния си сезон като старши треньор класира „Добруджа“ в А група след 43 победи от 44 мача. През 1981 г. като състезател на „Добруджа“ той е в състава на България, класирал се на трето място в Европа на шампионат, на който страната ни е домакин. Пред националния ни отбор се класират единствено СССР и Полша.

През 1986 г. Георги Василев е помощник-треньор на селекционера Богдан Кючуков на Световното първенство за мъже във Франция. В груповата фаза България постига 4 победи от 5 мача, като в решителна битка за второто място в потока побеждаваме домакините с 3:1 гейма. След загуба от СССР на полуфинал, България излиза срещу Бразилия в мача за бронзовите медали и печели категорично с 3:0 гейма.

Още като дете Георги Василев се е занимавал с рисуване, а след пенсионирането си преди 3 години е възобновил това свое хоби и ежедневно прекарва часове с четка в ръка. Според много специалисти талантът му на художник не отстъпва на спортните му умения и картините му вече са оценени дори от дългогодишни професионалисти в тази сфера.

Колекцията му наброява около 200 платна. Добричката публика ще има възможност да види част от произведенията във фоайето на РБ „Дора Габе“. Провокиран от свои приятели, Георги Василев е приел да представи своето светоусещане, изразено в живописни платна, в навечерието на 70-та си годишнина. Колоритните картини на волейболната легенда ще радват многобройните читатели и посетители на библиотеката от 31 март до 23 април.

Коментирайте
Подобни новини
Годишна продукция на студио "Сарандев"
Годишна продукция на студио "Сарандев"
Младежки център открива „Еко лято“ 2023 през юни
Младежки център открива „Еко лято“ 2023 през юни
Програмата за 1 юни в Добрич
Програмата за 1 юни в Добрич
29 май – 4 юни  в Културният афиш на Добрич
29 май – 4 юни в Културният афиш на ДобричЯндекс.Метрика