Време беше: ДПС изкара етническата карта при сблъсъка Морфов - Кръстева

27.11.2022 г. 10:10:36 ч.
/
Време беше: ДПС изкара етническата карта при сблъсъка Морфов - Кръстева

Време беше ДПС да изиграе етническата карта при скандала с Народния театър. Не било лошо да се депесар, те също имали право на работа. На Марс ли да идат хората, които са депесари? Велислава Кръстева гласува рамо до рамо с Ахмед Доган, но къде бил скандалът, попита в ефира на bTV Мустафа Карадайъ. Напълно очаквана трактовка на един иначе добър въпрос около управлението на най-стария професионален театър у нас - меси ли се ДПС в ръководството и защо. 


Партията на Мустафа Карадайъ има навика да играе етническата карта и да обяснява всякакви по-остри реакции или въпроси с етническа непоносимост. Спомняме си добре протестите около парк "Росенец", където бе направен опит да се създаде напрежение между две групи демонстранти - едните, недоволни заради окупацията на държавен плаж от Ахмед Доган, а другите - докарани с автобуси симпатизанти на ДПС. 


Сценарият с етническото напрежение обаче не се разигра, а напротив. 


"И аз нямам правото да работя в театъра, след като изляза от политиката? Да ходя на Марс ли? Какъв ви е упрекът? Има закони, има правила. Някой е решил да протестира, защото някой е депесар. Тоест депесаря няма право на работа. Хората, които са депесари на Марс ли трябва да отидат? Кръстева не е в нарушение на законите, а в изпълнение на законите. Не видях хората от театъра да протестират, когато някой стана министър в нарушение на Конституцията. Къде е скандалът? Знаете ли с колко хора сме гласували всички ние? Лошо е да си депесар. Не съм съгласен с политическата реакция на Морфов. Да си депесар е гордост, не е проблем", заяви Карадайъ остро. 

Какъв е проблемът? Малко предистория… 

Един от най-изявените (бивши) кадри на ДПС се оказа на ръководен пост в Народния театър “Иван Вазов”, а това предизвика остра реакция от режисьора Александър Морфов, който надраска вратата и  с надписи “ДПС” и “Изчезвай”. 

Ръката на ДПС не се вижда само зад скандала между Морфов и Кръстева. Самият режисьор се върна в театъра наскоро, след след дълго отсъствие, породен от конфликт с предишния директор Мариус Донкин, който е бил общински съветник от ДПС.

Кръстева няколко пъти е била депутат от партията на Мустафа Карадайъ. На последните избори през октомври Кръстева придружава Ахмед Доган, когато почетният председател на ДПС отиде да гласува. Именно това предизвика и острата реакция от страна на Морфов. 

Тук не става дума за етническа нетърпимост, нито за непоносимост спрямо хората, които гласуват за ДПС. Ръководството на тази партия много добре знае това, но умело от години го използва по собствено усмотрение и за собствена изгода. 
Източник:frognews.bg

Коментирайте
Подобни новини
Бивш енергиен министър и бивш шеф на "Булгаргаз" са обвинени за купуване на газ от „Газпром“ през посредници
Бивш енергиен министър и бивш шеф на "Булгаргаз" са обвинени за купуване на газ от „Газпром“ през посредници
Още един спасителен екип замина за Турция от авиобаза "Враждебна"
Още един спасителен екип замина за Турция от авиобаза "Враждебна"
ЦИК започва прием на документи от партии и коалиции за вота на 2 април
ЦИК започва прием на документи от партии и коалиции за вота на 2 април
Общините ще получат над 43 млн. лв. за организиране на изборите на 2 април
Общините ще получат над 43 млн. лв. за организиране на изборите на 2 априлЯндекс.Метрика