Начало >Добруджа >Регионални

Връчиха отличия на личности с принос в развитието на "Двореца" (СНИМКИ)

Наградите бяха връчени в рамките на традиционния шоу-концерт „Здравей лято“
08.07.2024 г. 11:31:47 ч.
/
Връчиха отличия на личности с принос в развитието на "Двореца" (СНИМКИ)
Във връзка със 100-годишнината на „Двореца“, снощи бяха връчени отличия на личности с принос в развитието и популяризирането на архитектурно-парковия комплекс и спомогнали за това, което е днес „Двореца“ – национален обект с изключителна архитектурна, културно-историческа, художествена и туристическа стойност.
Наградите бяха връчени в рамките на традиционния шоу-концерт „Здравей лято“.  Наградите бяха връчени от директора на институцията Жени Михайлова.  

Призове получиха:
Зоица Шалтева – директор на „Двореца“ в периода 1997 – 2001 г. Под нейното ръководство са се възстановили  и реставрирали оригиналните колони на Александър, реставрирана е Римска баня, известна като Нимфеума.
Доц. Атанас Шопов - директор на Исторически музей – Панагюрище.  Благодарение на него се създаде традиция за гостуващи изложби и обмен на научна историческа информация между ИМ-Панагюрище и Двореца – Балчик.
Дора Чаушева – директор на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово,  благодарение на която стартира развитието на патриотично-образователните програми в Двореца – Балчик.
Ясен Казанджиев  - инициатор и организатор на етно фестивал и арт форумa „Без Граници“.
Николай Савов - художник, благодарение на когото са укрепени и възстановени 45 архитектурни елемента – кръстове, делви, питоси, столове и др.. Реставрирал  е и перголите в алеята на вековете, и то по начина по който са изглеждали преди близо 100 години. Артистът живее в Канада, където също се занимава с реставрация на старини, но е родом от Балчик.
 
Симеон Митанов -  строителен техник по професия, конструктор по душа и създател като идея и техническа реализация на Плачещата градина, една от емблематичните градини в Културен Център „Двореца“ . Участва във възстановяването на повечето от вилите в архитектурно-парковия комплекс.
Румен Янакиев (Джими), който 16 години неуморно работи за поддръжката на архитектурно-парковия комплекс , за успешните реконструкции и поддръжка във всички 46 сгради в Двореца.
Иван Йотов - дарител, дърворезбар, скулптор, който създава уникални пластики от дърво. Йотов помага изключително много с дарения за възстановяване на експозиционната зала в лятната резиденция на кралица Мария Единбург в Двореца-Балчик. Негови пластики са прославили Двореца в Чехия, Варшава (Полша), дом Витгенщайн (Виена, Австрия).
Фахри Ахмедов, който е работил самоотвержено за поддръжката на сградния фонд на Двореца.
Лиляна Драганов – гид и преводач от румънски език. Благодарение на нея хиляди румънски туристи са отнесли прекрасен спомен от Двореца. Участвала в организацията на десетки сватбени тържества, проведени в Двореца.
Сава Тихолов - допринесъл много за популяризирането на Двореца като историческо място и културно средище, с публикации в собствения си информационен сайт Balchik.info, с репортерски новини и публикации като кореспондент на БНР Варна и главен редактор на вестник "Балчик". Негова е заслугата за изработването и администрирането на първоначалните уебстраници на културния център.
Грамота по случай 100-годишнината получи и Стефан Калев от медийна група „Добруджа“, погрижил се за озвучаването на десетки културни събития, реализирани през годините в „Двореца“.

В шоу-концерта "Здравей лято" участваха Мая Нешкова и Георги Дюлгеров. В събитието се включи още и Долорес Естрада. Известният модел и певица от кубинския балет „Варадеро“ зарадва присъстващите със своите най-известните и най-горещи латино парчета и евъргрийни.


 

Коментирайте
Подобни новини
Ловците трябва  да предават проби за изследване за АЧС и трихинелоза от отстреляните диви свине
Ловците трябва да предават проби за изследване за АЧС и трихинелоза от отстреляните диви свине
ЦИК предлага на президента да насрочи частичен избор за кмет на с. Присад
ЦИК предлага на президента да насрочи частичен избор за кмет на с. Присад
Община Добричка публикува информационен лист за референдума на 27 октомври
Община Добричка публикува информационен лист за референдума на 27 октомври
Хората в Дебрене не останаха без питейна вода благодарение на близките естествени чешми
Хората в Дебрене не останаха без питейна вода благодарение на близките естествени чешми



Яндекс.Метрика