Във Великобритания се разработва ваксина срещу рак на белия дроб

06.04.2024 г. 12:51:35 ч.
/
Във Великобритания се разработва ваксина срещу рак на белия дроб
В Англия започва разработването на първата в света ваксина срещу рак на белия дроб. Около две години се очаква да продължи разработването на ваксината, като в процеса ще участват три водещи университета. Те получиха 1,7 млн. паунда от две от най-големите неправителствени организации в Англия, борещи се с онкологичните заболявания.

Първоначално изследователският екип ще тества в лабораторни условия технология, подобна на тази, която учени от Оксфорд използваха за бързото създаване на ваксина срещу COVID-19. След като се разбере дали действа възпиращо и срещу рак на белия дроб, ще бъдат направени пробно 3000 дози, които после ще бъдат тествани и върху хора.

Последните три десетилетия има рязък скок на болните от рак на възраст под 50 години. Учените дори говорят за епидемия от рак. Сред причините са и климата, и неговите промени.

„За нас е важно не само действията ни да водят до трайна промяна, но и да покажем, че има връзка между климата и здравето. Защото, когато хората си мислят за климатичните промени, те невинаги ги свързват с раковите заболявания. А това е нужно. Често забравяме за хората, които са били принудени да се местят заради промени в климата. Но с увеличаването на ефекта от глобалното затопляне растат и раковите заболявания, особено ракът на кожата. Съвсем наскоро публикувахме резултатите от глобално проучване, което ясно показва връзката между замърсяването на околната среда и раковите заболявания, които се увеличават", заяви директорът на Cancer Research UK Мишел Мичъл.

Мишел Мичъл е директор на Cancer Research UK, една от организациите, финасиращи създаването на ваксина срещу рак на белия дроб. Тя стои и зад ваксина срещу рак на маточната шийка, която вече се прилага в Англия.

„Смятаме, че ракът на маточната шийка ще изчезне като проблем за общественото здраве в Обединеното кралство. Преди 40 години финансирахме изследвания, за да развием науката за борба с рака, клиничните изпитания, възможностите за скрининг. Успяхме да повлияем на британското правителство да направи така, че момичетата в училище да бъдат ваксинирани. Сега това става и с момчетата. През 2021 г. беше направено голямо проучване, което показа, че вече има 90% намаление на случаите на рак на маточната шийка сред първите момичета, които бяха ваксинирани", посочва Мичъл.

По същия начин, по който традиционните ваксини използват част от вирус, за да обучат телата ни да се борят с болести, тези срещу рак разчитат на безвредни протеини от повърхността на раковите клетки, известни като неоантигени.

„Наистина ми се къса сърцето като си мисля за хората по света, които са болни от рак на шийката на матката. Това е четвъртият най-разпространен рак, но за него има ваксина. И въпреки това, жени умират от това заболяване, тъй като нямат достъп до ваксинните, които са налични днес. Това означава, че трябва да осигурим равни възможности за лечение не само в собствените си страни, но да работим в партньорство и с други държави по света. Вече имаме добър пример с Нигерия, където разгърнахме успешна програма за ваксиниране против човешкия папиломен вирус, който предизвиква рак", съобщи той.

Ако лабораторните тестове на ваксината срещу рак на белия дроб бъдат успешни, изпитанията ще продължат върху хора с висок риск да развият болестта като бивши или настоящи пушачи на възраст между 55 и 74 години. Изследователите смятат, че ваксината може да покрие около 90% от всички видове рак на белите дробове.
Източник:Cross.bg

Коментирайте
Подобни новини
Четири жертви и над 100 пострадали при серия от торнада в САЩ
Четири жертви и над 100 пострадали при серия от торнада в САЩ
Засилен интерес към гласуване по пощата в Гърция
Засилен интерес към гласуване по пощата в Гърция
Златният часовник от "Титаник" е продаден в пъти по скъпо от очакваното
Златният часовник от "Титаник" е продаден в пъти по скъпо от очакваното
Случаите на коклюш в Европа се увеличават
Случаите на коклюш в Европа се увеличават



Яндекс.Метрика