Въздушна тревога над Курска и Белгородска област

11.08.2024 г. 12:13:31 ч.
/
Въздушна тревога над Курска и Белгородска област
На територията на Курска и Белгородска област руските власти обявяват въздушна тревога - терминът е ракетна опасност. Това се случва със съобщения в Telegram на губернаторите на двете области.

И Вячеслав Гладков, и Алексей Смирнов призовават всички жители да останат в укритията до момента на получаване на сигнал за отбой.

Вячеслав Гладков съобщава също, че повечето жители на Краснояружкия район, който граничи в Украйна, са започнали самостоятелно да напускат домовете си. "Нужда от евакуация нямаше, но аз мисля, че решението, което взеха хората, е обосновано и правилно. Надявам се, че все пак са се върнали по домовете си", уточнява Гладков.

Административният ръководител на Беловския район на Курска област Николай Волобуев публикува видео в социалните мрежи, което разпространяват много руски агенции. В него той твърди, че ситуацията в района е стабилна, но напрегната. По думите му в района действа "група за диверсии на въоръжението сили на Украйна". В видеото Волобуев признава за паника и суматоха, а след признанието на напрегнатата ситуация, следва още едно признание: "Днес не са ни ясни някои моменти от приграничните територии."

Все още се провежда евакуация и властите оказват съдействие на тези, които искат временно да напуснат района. Осигурени са автобуси. Волобуев съветва тези, които вече са напуснали, да остават там където се намират и да не се връщат засега.

Руски провоенни телеграм-канали свидетелстват, че към Белая, административен център на Беловския район, се придвижват танкове и пехота на ВСУ.

Припомняме, на територията на Курска, Белгородска и Воронежка област Руската федерация въведе режим на антитерористична операция, а преди това и извънредно положеине в Курска област. Това се случи след като на 6 август украинските войски навлязоха в територията на Русия в контраоперация на руското нахлуване в Украйна. До този момент Киев не е коментирал официално целите и намеренията си. 

По официални данни повече от 76 000 души са били евакуирани от райони на руската Курска област, граничещи с Украйна. 

Вчера се разпространи информация, че въоръжените сили на Украйна са навлезли и в Белгородска област. 

Четири тактически ракети Точка-У и 14 безпилотни летателни апарата са свалени тази нощ над Курска област. Докладът е на руското министерство на отбраната от тази сутрин.

В него се посочва за "масирана атака" спрямо други четири региона на Русия. 16 дрона са били свалени над Воронежка област, три над Белгороска. По един безпилотник е свален над Брянска и Орловска област.

По-рано губернаторът на Курска област съобщи, че отломки от ракета са засегнали девететажен блок в Курск. Пострадали са 13 души. Носещите конструкции на сградата не са пострадали, но всички прозорци са изпочупени. Всички живущи в блока са прекарали нощта в пункт за временно настаняване.

Във Воронежка област, отново по информация на местните власти, отломки от безпилотен самолет са засегнали административна сграда и комунален обект, за който не се посочва от какъв тип е. Пострадали са и няколко частни къщи, както и автомобили. Губернаторът Алексей Гусев съобщи, че около 100 домакинства са останали без електричество.

В Белгородска област дроновете са атакували частни домове, пострадали няма.

В последната една година двете области Курска и Белгородска почти ежедневно са подложени на обстрел с безпилотни летателни апарати от страна на Украйна. Целите са предимно военни обекти, но често се засягат и граждански. 
 
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Израел обяви генералния секретар на ООН за персона нон грата
Израел обяви генералния секретар на ООН за персона нон грата
Иранските въздушни удари са поразили три военни бази в Израел
Иранските въздушни удари са поразили три военни бази в Израел
Русия обстрелва пазара в Херсон. Има много загинали и ранени
Русия обстрелва пазара в Херсон. Има много загинали и ранени
Украйна е топ приоритет за новия шеф на НАТО
Украйна е топ приоритет за новия шеф на НАТО



Яндекс.Метрика