Начало >Добруджа >Общество

Заместник-министър Борислав Ганчев призова за ефективно използване на „синята стая“ в Добрич

20.07.2022 г. 09:08:50 ч.
/
Заместник-министър Борислав Ганчев призова за ефективно използване на „синята стая“ в Добрич
„Сините стаи“ са най-ефективното средство за получаване на максимално точна информация при изслушване на малолетни пострадали или свидетели на престъпления и деца в производства за родителски права.  
Това стана ясно по време на срещите на заместник-министъра на правосъдието Борислав Ганчев с председателя на Окръжен съд-Добрич Галатея Ханджиева и заместник-председателя на Окръжен съд-Силистра Людмил Хърватев във връзка с функционирането на „сините стаи“, изградени от Министерството на правосъдието.
На двете поредни дискусии присъстваха и представители на районните съдилища, районните прокуратури, ОДМВР, Дирекция „Социално подпомагане“ и адвокатурата.
Магистрати, полицейски служители и адвокати, които присъстват на изслушването в съседно помещение, могат да чуват в реално време отговорите на детето чрез аудио система за дискретна комуникация и да наблюдават неговите реакции през т.нар. венецианско стъкло, което е изключително ефективно за производството и щадящо за малолетните.
Случаите с насилие над деца са изключително тежки. Те или не желаят да говорят или не могат да пресъздадат в цялост случилото се още повече, когато са сред непознати хора и в строга институция, показва практиката.
Окръжният съд в Добрич е създал регистър и правила за ползването на синята стая както от съда, така и от прокуратурата, полицията и социалните служби, заяви председателката на съда Галатея Ханджиева. Там са изслушвани деца предимно по граждански дела, свързани с развод, родителски права, извеждане в приемно семейство. Технически проблем е затруднил функционирането й. Заместник-министър Ганчев пое ангажимент техническата пречка да бъде отстранена своевременно.
Председателят на адвокатката колегия в Добрич Милен Кадикянов определи темата като „нарастващ  лавинообразно проблем“. Семейноправните отношения се усложняват в последните години, това води и до увеличаване на случаите на домашно насилие. Похвални са усилията на Министерството на правосъдието във връзка с изготвяне на промени в Закона за защита от домашно насилие, подчерта Кадикянов. Той допълни, че трябва сериозно да се мисли в посока за обучение на магистрати, юристи и служители от различните институции за работа с деца в помещения за щадящо изслушване.
Всички участници бяха единодушни, че е необходима по-добра координация между институциите във всички случаи на деца в досег със закона, така че да се защити по най-добрия начин техният интерес.

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в сряда
Прогноза за времето в сряда
Пътуваща изложба заостря вниманието върху замърсяването с цигарени фасове (ВИДЕО)
Пътуваща изложба заостря вниманието върху замърсяването с цигарени фасове (ВИДЕО)
Министър Димитров: Преосмисляйки туризма, трябва да преосмислим и поведението си към него
Министър Димитров: Преосмисляйки туризма, трябва да преосмислим и поведението си към него
Meлиса Раифова: Музиката е моето бягство от негативните емоции на реалността (ВИДЕО)
Meлиса Раифова: Музиката е моето бягство от негативните емоции на реалността (ВИДЕО)Яндекс.Метрика