Начало >Добруджа >Общество

Зам.-министър Ганчев: Експертно-законодателните промени трябва да продължат (ВИДЕО)

19.07.2022 г. 17:16:57 ч.
/
Зам.-министър Ганчев: Експертно-законодателните промени трябва да продължат (ВИДЕО)
Заместник- министърът на правосъдието Борислав Ганчев е в Добрич днес. Той се срещна с магистрати, със социални работници и представители на МВР, които работят посредством създадените „сини стаи“. Домакин на срещата в Съдебна палата беше председателят на Окръжен съд-Добрич Галатея Ханджиева.

Четири пъти са завишени случаите на домашно насилие за първите пет месеца на тази година, спрямо същия период на миналата, посочи зам.-министър Ганчев. В последните месеци изключително сериозно се работи по изменението на Закона за домашното насилие. Миналата седмица законът е приет от МС и зам.-министър Борислав Ганчев се надява в скоро време той да стане действащ нормативен акт. Правната рамка, по думите му, е подобрена в много посоки. Една от тях е подаденият сигнал за домашно насилие никога да не остава незабелязан и без да бъде препратен към съда. Другата мярка е да бъде отнемано оръжието на посочените като насилници. Новите изменения предвиждат и регистър на домашните насилия и създаване на координационен механизъм.

За медийна група „Добруджа“, зам.-министър Ганчев заяви, че за радост няма много случаи, в които да се ползва щадящата децата „синя стая“. Той припомни, че в България са изградени 12 такива стаи по проект за Българо- Швейцарско сътрудничество. В последно време стаите за щадящо изслушване на деца се използват по-рядко, но те определено следват идеята за която са създадени и подпомагат установяването на истините.

По думите му дискусията в Добрич е била ползотворна, в нея са участвали  представители на прокуратурата на Агенцията за закрила на децата и МВР. Говорено е и за използване на „сините стаи“ за случаи при които децата се предават от съдебните власти на един или друг родител.
„Естествено, че се надявам да бъде сформиран кабинет, тъй като се говори за ядро около бившите коалиционни партньори“, посочи Ганчев. Работата, която започнахме с министър Надежда Йорданова трябва да продължи, казва заместникът и.

Зам.-министър Ганчев се срещна с граждани и симпатизанти, на които обясни стъпките предприети в съдебната реформа

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич



Яндекс.Метрика