Започват клинични тестове за удължаване на живота

30.11.2015 г. 14:34:39 ч.
/
Започват клинични тестове за удължаване на живота
Американското Управление за контрол над храните и лекарствата даде зелена светлина за извършването на клинични изпитания с хора на лекарство, благодарение на което животът в добро здраве може да бъде удължен до 120 години, пише в. "Дейли експрес".

Тестовете на евтиното лекарство метформин, което от над 60 години се предписва на пациенти с диабет тип 2, ще започнат в САЩ през следваща зима.

В тях ще участват 3000 души на възраст между 70 и 80 години, които са болни или застрашени от рак, деменция или сърдечносъдови заболявания.

Очаква се клиничните изпитания да продължат между пет и седем години.

Медикаментът действа, като намалява оксидативния стрес и възпаленията.

В клиничните изпитания като средство срещу стареене, ще бъде изследвано действието на метформина върху процеса на стареене, вместо върху индивидуалните заболявания.

Експертите се надяват резултатите да покажат, че лекарството е в състояние да забавя стареенето, както и че чрез него може да се постигне здравословното състояние на 50-годишни индивиди при хора, прехвърлили 70-те.

Ако действието на медикамента се насочи към процеса на стареене и го забави, съответно се забавят и патологията на стареенето, както и болестите, обяснява експертът Гордън Литгоу от калифорнийския институт "Бък" за изследвания на стареенето.

"Говорим за революция. Подобно нещо никога не се е случвало досега. Изследвам процесите на стареене от 25 години. Преди време идеята, че ще дойде ден, в който ще обсъждаме клинични изпитания с хора на лекарство срещу стареене, беше немислима. Сега обаче имаме всички основания да смятаме, че това е възможно", казва Литгоу.

Експерти вече установиха, че лекарството метформин удължава живота на животни.

Сега целта им е да проверят дали медикаментът има същия ефект върху хора.

Миналата година специалисти от университета на Кардиф, Великобритания, откриха, че пациенти с диабет, лекувани с метформин, живеят по-дълго от недиабетици.

Когато тестваха метформин върху кръгли червеи (нематоди), белгийски изследователи установиха, че те стареят по-бавно и живеят в добро здраве по-дълго.

Други изследвания показаха, че лекарството намалява риска от сърдечносъдови болести и рак.

Експертите, които стоят зад клиничните изпитания с хора, наречени TAME (Targeting Aging with Metformin), се надяват, че с помощта на медикамента един ден ще могат да се отлагат някои от най-обременяващите болести на старостта.
Снимка:m3.netinfo.bg
Източник:Vesti.bg

Коментирайте
Подобни новини
Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия
Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия
Израел започна евакуацията на Рафах с призив 100 хил. да напуснат
Израел започна евакуацията на Рафах с призив 100 хил. да напуснат
Пари и паспорти изкушават кубинци да воюват на страната на Русия
Пари и паспорти изкушават кубинци да воюват на страната на Русия
Над милион и половина зрители пяха с Мадона на грандиозния й концерт в Рио
Над милион и половина зрители пяха с Мадона на грандиозния й концерт в Рио



Яндекс.Метрика