Здравко Здравков: Проблемите по пътната инфраструктура са с първостепенно значение за Областна управа-Добрич

03.10.2022 г. 15:04:37 ч.
/
Здравко Здравков: Проблемите по пътната инфраструктура са с първостепенно значение за Областна управа-Добрич
Здравко Здравков е областен управител на Добрич от началото на месец август тази година. Преди това бе на поста заместник областен управител на Добрич в екипа на областния управител Васил Карапанчев.
Здравко Здравков е роден на 8 май 1975 г. Има магистърски степени по специалностите „Социална педагогика“ и „Агроном, растителна защита“ от ШУ „Епископ Константин Преславски“. Трудовият му стаж започва от 2000 г. в частния сектор. От 2010 г. до момента работи в сферата на аграрния сектор. Владее английски, немски и руски езици. Семеен с две деца.


- Г-н Здравков, проведохте срещи с министрите от служебното правителство и премиера. Какво е важно да знаят хората в тази връзка?
Срещата при премиера бе по негова покана към всички областни управители. Работно се обсъдиха организацията на изборите по места. Заедно с премиера на срещата присъстваха и министри от кабинета, като сред тях бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството и на финансите. Използвах възможността лично да ги запозная, както и премиера Гълъб Донев, с лошото състояние на Граничен пункт Кардам, който провежда тежкотоварния трафик. Внесох мотивирано искане, заедно със снимков материал, онагледяващ състоянието на пътя и на самия пункт, като настоях да се отпуснат средства за ремонт. Внесох и още едно мотивирано предложение, с което изразих желание да се вземе предвид при съставянето на бюджета на агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, т.е. да се заложат средства за проектиране и изпълнение на тези пътища, а именно – 4-лентов скоростен път в участъка Варна-Добрич-Кардам, проектиране на обхода на с. Батово, който е участък от второкласен републикански път Добрич-Албена. Предложих също за проектиране да се включи обход и на град Генерал Тошево, с което ще се избегне тежкият трафик по натоварения второкласен път Варна-Добрич-границата през самия град. Настоях за ремонт да се включи част от пътя Добрич – Балчик, както и да се забрани тежкотоварния трафик през град Тервел по третокласен път III 207 Тервел в посока Силистра и се проектира обходно трасе. Направих предложение в бюджета за следващата година да се предвиди целево финансиране по общини или да се предостави такова по бюджета на Областно пътно управление за ремонт и поддръжка на общинска пътна мрежа. На срещата присъства и министърът на транспорта Христо Алексиев, пред когото поставих проблема с железопътния транспорт. Настоях да се предвиди и осигури трайно генераторен локомотив за теглене на спалните вагони по линията Кардам – София и респективно спалният вагон да е с крайна точка на тръгване и пристигане гара Генерал Тошево, защото линията Кардам – София е единствената директна железопътна връзка на хората от областта със столицата.
- Служебните министри направиха големи кадрови промени. На Вас наложи ли ви се да променяте шефове на държавни институции?
Представител съм на държавата на местно ниво и съм с координираща функция. Принципалите на всички държавни учреждения са съответните министерства и аз не мога да отговарям за действията на министрите. Те има своя визия за екип, а знаете и в бизнеса и в спорта всеки ръководител си идва с екипа, който преценява къде има слаби звена и защо трябва да се променят. Аз нямам тази функция и не ми е вменено от закона.  Отговарям единствено за екипа на областната администрация в Добрич и реално не съм правил никакви кадрови промени, а и пак уточнявам – няма такава възможност. На този етап не мога да дам и оценка за работата на тези институции, тъй като съм сравнително от скоро на тази длъжност.
- Като компетентен по въпросите на земеделието, как оценявате стопанската година, реколтата и реализацията й?
Като човек от бизнеса мога да кажа, че това е една нелоша година. Не може да се даде крайна оценка, тъй като все още не е приключила жътвата на всички култури. В същото време цените на международните пазари са динамични. Допълнително се отразява тази година и ситуацията с двамата най-големи играчи на зърнените пазари – Украйна и Русия и това прави нещата трудно предвидими.
- Какво мислите за недоволството на българските зърнопроизводители заради вноса от Украйна?
Най-вероятно за себе си те са прави, но на среща с представители на зърнопроизводителите им обясних, че като част от ЕС ние трябва да спазваме европейските директиви, за да не се стигне до санкции, подобно на Унгария и Полша. Евросъюзът е разписал мярката за безмитния внос на земеделски култури и ние трябва да се съобразим с това. А земеделският министър Явор Гечев всъщност реагира на исканията на зърнопроизводителите ни, с осигурения фитосанитарен контрол и проследяването на пътя на внасяното от Украйна зърно и контрола върху начина на съхраняването му.
- Проблемът с липсата на дърва и високите цени на горивата е сериозен. Какво е характерно за нашата област като необходимост и потребление?
В постоянен контакт съм с директорите на горските стопанства. Имам уверението им, че ще има дърва за огрев за всички желаещи. Заявките се придвижват от кметовете по места. Има известни трудности, заради обновения механизъм, приложен от началото на годината, който преобърна системата, но се прави необходимото, за да се решат проблемите.
3 – 4 пъти повече са търсените количествата дърва за огрев тази година. Никой не е прогнозирал 300-процентов ръст. Затова и пренасочването на дървен материал към фирмите бе спряно от министъра на земеделието и смятам, че ситуацията ще бъде овладяна. 
- Какво мислите за идеята гражданите да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ?
Мисля, че това е една добра политика. Известно, че по-голямата част от пътната инфраструктура в областта е в лошо състояние. Смятам, че предложенията на хората биха били в полза и на исканията, които постоянно отправяме ние – представителите на институции. А и считам, че обществото трябва активно да взема участие в тези процеси, защото държавата – това сме всички ние и в този ред на мисли сме отговорни за това, което се случва. Трябва да сме активни, трябва да вземаме участие в различните процеси.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика