Зеленски отново поиска F-16

25.05.2023 г. 16:47:07 ч.
/
Зеленски отново поиска F-16
Президентът на Украйна Володимир Зеленски поднови призива си за произведените от САЩ изтребители F-16, като каза, че доставката им ще бъде сигурен сигнал, че инвазията на Русия ще завърши с поражение. Тази нощ въздушна тревога беше обявена в 12 украински области по цялата територия на страната. 


Военната администрация на Киев съобщи, че противовъздушната отбрана на столицата е отблъснала изцяло нова "масирана" атака с руски дронове срещу града - дванадесетата от началото на май. Засегнати от нападенията с дронове тази нощ са били и Херсонска, Николаевска и Одеска област.

Президентът Володимир Зеленски обвини Русия, че тероризира украинците. По-рано неговата армия обяви, че е свалила 36 ирански атакуващи дрона, изпратени от силите на Москва.

„Нито един от тях не достигна целта си“, каза още Зеленски в публикация в социалните медии. В късното си видеообръщение украинският президент отбеляза , че вчера се е състояла първата му среща с началник-щабовете след всички важни посещения, срещи и решения в областта на отбраната, по които Украйна работи от дълго време с партньорите си, най-вече във връзка с коалицията за осигуряване на изтребители за Украйна. Той подчерта:

"Правим всичко възможно да намалим времето до резултата, да видим нови и мощни самолети с украински пилоти в украинското небе".

"Още първият украински F-16 ще бъде един от най-силните сигнали от света, че Русия само ще загуби от агресията си. Тя ще става по-слаба и още по-изолирана. Това ще бъде сигнал, че руският терор е загубил и нашият свят, който се основава на уважението към независимите нации и правото на народите да избират своя собствен път, е издържал."


Зеленски заяви, че над 1100 ирански дрона са били използвани до момента от Русия във военните действия. По думите му украинските военнослужещи са успели да свалят около 900 от тях. 

Междувременно основателят на руската частна военна компания "Вагнер" съобщи, че е започнало изтеглянето на неговите частите от украинския град Бахмут. Те ще предадат позициите си там на редовни руски войски.

Според Русия употребата на западни оръжия от украинските бойци показва нарастващо участие на Запада в конфликта. Междувременно основателят на руската частна военна групировка “Вагнер” Евгений Пригожин обяви, че неговите сили ще се изтеглят от Бахмут на първи юни и ще предадат позициите си на министерството на отбраната. Той констатира, че целите на така наречената “специална военна операция” не са постигнати. 
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Шефът на ЦРУ: Без помощ Украйна може да загуби войната още тази година
Шефът на ЦРУ: Без помощ Украйна може да загуби войната още тази година
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни бази
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни бази
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна



Яндекс.Метрика