Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата

27.01.2024 г. 10:01:57 ч.
/ ИА Добруджа
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Министерството на земеделието подготвя промени в закона за арендата, които да гарантират защита на интересите както на собствениците на земеделски земи , така и на тези, които вземат и обработват земята, съобщава БНР.

90% от договорите за обработване на земя в момента са едногодишни, казва председателят на Асоциацията на собствениците на земи Евгений Орошъков. Това се налага заради дългогодишни проблеми с недобросъвестни наематели.

"Ако недобросъвестният ползвател ползва земята, без да заплаща договорената рента, собственикът не може реално да защити правата си. Той е принуден да се обърне към съда, където евентуално ще получи някаква справедливост след няколко години и след едно дълго и скъпо съдебно производство, през което ползвателят ще продължи да ползва земята", обясни Орошъков.

Според земеделския министър Кирил Вътев обаче, едногодишните договори са проблем в земеделието.

"Всички тези екологични мерки и изисквания за поддържане на почвеното плодородие как да очакваме от един земеделски производител да инвестира в една земя, когато той я взема за една година, за една година няма как да стане. Затова тези договори съвсем обективно трябва да станат по-дългосрочни", посочи министърът.

За да се случи това са нужни промени в закона за арендата, казват собствениците на земя.

"Да се предвидят механизми за улеснено прекратяване на дългосрочните договори в случай на неплащане от страна на ползвателя, както и индексиране на стойността на реалните плащания съобразно пазарните условия", каза още Орошъков.

От агроведомството са съгласни, че промени трябва да има и ги подготвят.
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското мореЯндекс.Метрика