Начало >Добруджа >Култура

„Зората” на Стефан Гацев в галерията в Добрич

22.05.2015 г. 16:36:23 ч.
/
„Зората” на Стефан Гацев  в галерията в Добрич
От 25 май в Художествена галерия - Добрич ще бъде  експонирана картината на художника Стефан Гацев/1935 -1986/  – „Зората”, рисувана в продължение на няколко години, в периода 1972 - 1975 г. Това съобщават от културната институция.
„Зората” е монументална картина с размери 185 х 528 см, маслени бои върху шперплат, в типичния за автора стил. И тази и  другите си творби, художникът изгражда чрез една премислена композиция, понякога в необичайни формати и ракурси; с едри, обобщени форми и пестелив колорит. В „Зората”, пред погледа на зрителя се рeдят сцени, тела, лица, пози с изразена  в тях неистова жажда да се осъществят. Анализирайки я, Иван Маразов пише „...една монументална реализация на идеята за пробуждане на човечеството, за надеждата му за спасение. Решението се движи в кръга на древната метафора за борбата на светлината и мрака. Както винаги, освен интелектуалното разчитане на символиката, самата мощ на движещите се човешки маси, контрастите на светлосянката , плетеницата на стилизираните мускули и орнаментът на драпериите на дрехите – всичко цели да създаде психологическа нагласа за възприемане на самото съдържание.” 
Картината ще бъде изложена за посетители до 03.06.2015 г.
Приживе Стефан Гацев няма нито една самостоятелна изложба. През 1995 г. с подкрепата на Център за изкуства „Сорос”, „Фонд за поддържане на изкуствата в България” – СБХ и Министерство на културата е издаден каталог „Стефан Гацев – 1935 – 1986 живопис, рисунки”.
През 2005 г. Националната художествена галерия представя изложба с рисунки на художника, а през 2010 г., Министерство на културата отбеляза 75 годишнината от рождените на Стефан Гацев с изложба „живопис, рисунка пластика” в галерия „Средец” в София.
През 2013 г. в Галерия 205 е открита изложба с творби на Стефан Гацев.
 
 
 
Източник:Вестник ГЛАС

Коментирайте
Подобни новини
Концертът "Галактическа фантазия" на Георги Черкин ще се проведе на 25 октомври
Концертът "Галактическа фантазия" на Георги Черкин ще се проведе на 25 октомври
„Подари усмивка” е новата авторска песен на Сиана Славчева (ВИДЕО)
„Подари усмивка” е новата авторска песен на Сиана Славчева (ВИДЕО)
Концерт "ABBA  Symphonie" ще се проведе на 23 октомври в зала  "Добрич"
Концерт "ABBA Symphonie" ще се проведе на 23 октомври в зала "Добрич"
Яница Кънева докосна душата на всеки зрител със своя концерт-изповед „На семейството с любов“ (ВИДЕО)
Яница Кънева докосна душата на всеки зрител със своя концерт-изповед „На семейството с любов“ (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика