3,4 млрд. лв. ще бъдат по сметките на земеделските стопани до края на годината

23.07.2022 г. 11:42:36 ч.
/ ИА Добруджа
3,4 млрд. лв. ще бъдат по сметките на земеделските стопани до края на годината
Тази година за земеделие има 3,4 млрд. лева, които до края на годината ще бъдат по сметките на стопаните. Това е една безпрецедентна сума. През 2022 година държавата дава допълнително над 700 млн. лв., които отиват за всички фермери. Всеки който е регистриран като земеделски производител и докаже реализирана продукция, получава подпомагане. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов пред Нова телевизия.

По думите му сериозна подкрепа за сектора ще има в следващите месеци, като предстои 600 млн. лв. да бъдат предоставени на земеделците до месец октомври. Той поясни, че основно средствата ще бъдат насочени към чувствителните сектори, като плодове и зеленчуци.

Министърът на земеделието подчерта, че освен подкрепа се осъществява и сериозен контрол. „Само сектор животновъдство за реализирани над 1400 инспекции, като в 30% от случаите установяваме тежки нарушения, най-често свързани с липсващи животни. Но сме безкомпромисни и редица нередности вече са дадени на прокуратурата", акцентира Иванов.

Аграрният министър съобщи още, че реколтата от пшеница е близка до миналогодишната, като ще имаме около 6,5 млн. тона пшеница от малко над 12 млн. дка засети площи. „Тя е почти прибрана, с добро качество и за България няма опасност от липса на зърно, а дори се очаква да има износ", поясни д-р Иванов. Той припомни, че в момента цялата верига от нивата до трапезата е освободена от ДДС, като е твърде вероятно през есента да няма промяна в цената на хляба. Според него вчерашната сделка ще даде отражение в световен мащаб на цената на зърното.

„Искам да подчертая, че в у нас от Украйна са внесени само 6 хил. тона., което е пренебрежимо малко на фона на произведеното и те са реекспортирани", заяви министър Иванов. По думите му опасенията на производителите са във връзка със световните тенденции за цената на зърното. Той допълни още, че това което може да направи държавата и е разпоредено са сериозни проверки за качество.  Ако установим дори и минимално количество, които да не съответстват на качеството, то ще бъде унищожено, обясни министърът.
 

Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендатаЯндекс.Метрика