Начало >Добруджа >Общество

4 концепции с планирани дейности в област Добрич са преминали успешно етапа по административно съответствие

21.02.2024 г. 15:01:32 ч.
/
4 концепции с планирани дейности в област Добрич са преминали успешно етапа по административно съответствие
По процедура BG16FFPR003-2.001 „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“ четири концепции с планирани дейности в област Добрич са преминали успешно етапа по административно съответствие и допустимост. Общият индикативен бюджет на концепциите е над 223,1 млн. лв., като за област Добрич са планирани над 173,2 млн. лв., които ще бъдат осигурени от програмите „Развитие на регионите“ 2021-2027 и „Образование“ 2021-2027 г.

Комбинираната концепция „Икономика и мобилност в интерес на хората“ е разработена в партньорство между Община град Добрич, Община Добричка, Община Търговище, Градски транспорт Добрич ЕООД, Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост – Добрич (ПГТОЛП) и Професионална гимназия по аграрно стопанство – Добрич (ПГАС). Дейностите в концепцията предвиждат подобряване на условията, сигурността и повишаване инвестиционна привлекателност на бизнес-зоните в град Добрич; мерки за устойчивата градска мобилност в гр. Добрич; в професионалните гимназии ПГТОЛП и ПГАС ще се приложат мерки по повишаване на експлоатационните и енергийни характеристики на сградите, закупуване на училищни автобуси/електробуси и провеждане на дуално обучение. Предвидено е въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Община Добричка. Община Търговище е планирала благоустрояване на два градски терена и рехабилитация на улици.

„Изграждане на зони за спорт и спортни площадки на открито в СУ "Димитър Талев" гр. Добрич“ е концепцията на Средно училище „Димитър Талев“ гр. Добрич с партньори училищното настоятелство на СУ "Димитър Талев" Добрич и спортен клуб по карате "Сейкен". Заложените дейности са насочени към създаване на условия за физическо и здравно изграждане и развитие на младото поколение чрез изграждане на съвременни, модерни зони за спорт и игри. За реализацията й са планирани 236 226 лв. от Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г.
В концепцията “Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на област Добрич“ Агенция „Пътна инфраструктура“ е планирала рехабилитиране на общо 29,5 км от републиканската пътна мрежа на територията на община Генерал Тошево. Тя включва ремонт на пътни участъци от път III-2903 „гр. Генерал Тошево - с. Къпиново - с. Изворово - с. Красен - с. Росица - с. Лозница“ 11,77 км и път III-2904 „с. Захари Стояново - с. Дуранкулак“ – 17,77 км.

Община Шабла участва с две проектни идеи в концепцията „Варна - град отворен към морето, културен, туристически, образователен и здравен център, с грижа за хората и двигател на устойчивото развитие на Североизточен регион“ с водещ партньор Община Варна. Комбинираната концепция включва 13 проектни идеи на общо 10 партньора и 1 асоцииран такъв, като обхваща териториите на общините Шабла, Варна, Бургас и Аксаков. Община Шабла предвижда изграждане на дребномащабна туристическа инфраструктура в Селищно образувание „Кария“ и около природната забележителност „Скалния мост“ в с. Тюленово, с индикативен ресурс от 3 млн. лв.

Подборът на концепциите продължава с публично обсъждане на концепциите, което ще се организира от Областен информационен център - Добрич.
Източник:Областна администрация

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в неделя
Прогноза за времето в неделя
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в ТурцияЯндекс.Метрика