Начало >Добруджа >Общество

Агроспециалисти: Трихограма – най-ефективният метод срещу бума на ливадна пеперуда (ВИДЕО)

04.08.2022 г. 11:48:27 ч.
/
Агроспециалисти: Трихограма – най-ефективният метод срещу бума на ливадна пеперуда (ВИДЕО)
Спешно трябва да се предприемат мерки срещу разрасналата се популация и отчитания вече бум на ливадна пеперуда. Към момента най-засегнати са посевите със слънчоглед, но щети в Добруджа е имало и при люцерната, лавандулата, маточината. Очакванията са след слънчогледа, да бъдат засегнати също царевицата, овощните градини и др. Ефективен метод е разпръскването по земеделските площи на естествения враг на насекомото – трихограма (вид малка оса). Проблемът с бума на ливадна пеперуда е засегнал масово земеделски площи край морето и в Добруджа. На места производителите са пръскали с химични препарати, но проблемът не е преминал и тепърва ще се задълбочава. Това стана ясно на пресконференция на тема „Ливадната пеперуда – бичът на пролетните култури в Добруджа и не само“ в пресклуба на БТА в Добрич. В нея участваха Петко Василев – управител на KWS България и председател на Асоциацията на семенарската индустрия в България (АСИБ), Людмил Стоянов – директор маркетинг и продажби в „Органик инвест био защита“ ООД, Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, и проф. д-р Вили Харизанова – декан на факултета по растителна защита и агроекология в Аграрен университет – Пловдив.

„Органик инвест био защита“ ООД в партньорство с KWS България е възобновило производството на трихограма. Затова двете частни компании предлагат решение на проблема с разрасналата се популация на ливадната пеперуда – колонизиране на трихограма и разпръскването й над площи, където има яйца на този неприятел на земеделските култури. Според тях сега е период, в който е най-подходящо да се приложи мярката, тъй като  пеперудата прави 3-то поколение, а вероятно ще има и 4-то. Земеделските производители обаче не дооценяват проблема, а той е голям. В развитие, при разрасналата се популация сега, в почвата ще останат големи количества от насекомото, които ще какавидират през зимата и догодина може да си говорим за 100% унищожена реколта, каза Людмил Стоянов. Той добави, че от дни масовата поява на ливадната пеперуда е съвсем видима дори и в градовете.

Проф. д-р Вили Харизанова обясни, че трихограмата не е в достатъчно количества по полетата, затова се налага изкуствена колонизация. Освен това насекомите не изминават големи разстояния и затова трябва да се разпръснат равномерно. Те снасят своите яйца в яйцата на пеперудите и така унищожават поколението на вредителя.

Трябват комплексни мерки от страна на държавата за справяне с проблема. Истината е, че бе сигнализирано навреме от страна на земеделските производители, но държавата в лицето на Българската агенция по безопасност на храните, не си свърши работата. Това заяви на пресконференцията Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. За първи път се сблъскваме с този проблем, а той се усложни от това, че спазваме определени изисквания, като част от ЕС. Тя добави, че тази година има бум на неприятелите по селскостопанските култури и с това си плащаме цената за „зелената“ политика, която се води в сектора. Точно тук трябваше да се намеси държавата, но това не се случи, заяви Жекова.

От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и НАЗ ще настояват за дерогация на опалване на стърнищата и на обеззаразяването на семена на слънчоглед и царевица като мярка срещу вредителите по полетата.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика