Начало >Добруджа >Общество

Арбитражно съдилище заработи в Добрич (ВИДЕО)

05.10.2021 г. 10:59:40 ч.
/
Арбитражно съдилище заработи в Добрич (ВИДЕО)
Три дами  влязоха в Регионална листа на арбитрите на Арбитражен съд при  ТПП-Добрич. Детелина Симеонова, Зорница  Михайлова и Ивайла  Стефанова. Те са  с юридическо образование и са избрани да представляват Арбитражен съд-Добрич. Изборът е след конкурс, а дамите добре известни като адвокати и общественици поемат ангажимента да представляват граждани и фирми  в  Арбитражен съд на търговската палата за дела от частен характер. Спазването на арбитражна клауза  е залог и за качеството на този вид съдилища. Клаузата гласи:

Всички спорове, породени от този договор или отнасящи се до него, включително тези, породени  или отнасящи се до неговото тълкуване, недействителност, изпълнение или прекратяване, както и споровете за попълване на празноти  или приспособяването му  към нововъзникнали обстоятелства, ще бъдат разрешавани от Арбитражния съд  при БТПП, като мястото на разглеждане на арбитражното дело да е в седалището на регионалната палата- гр. Добрич от единната национална система на БТПП, съобразно неговия Правилник за дела, основани на арбитражни споразумения.

Компетентността на арбитражните съдилища произтича пряко от закона. Основната насоченост е към договори, които засягат търговци. Изключени са потребителски и имуществени казуси и дела за издръжка.
Това е един различен съд, в който арбитрите се избират. Страните в спора също могат да избират арбитър. Освен по-бърз като процедура,  арбитражния съд е и по евтин, подчертава Зорница Михайлова. Съдебната зала на АС-Добрич се намира в сградата на ТПП.
„Ние сме хора, които идват от практиката, всички имаме клиенти от сферата на земеделието и туризма. Познаваме проблемите на тези два сектора. Предимството ще е това ,че  сме добре запознати с кухнята на тези два бизнеса и ще бъдем по-полезни разглеждайки този вид спорове“, посочва Детелина Симеонова.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С поднасяне на цветя Добрич ще почете Деня на Ботев и загиналите за свободата на България
С поднасяне на цветя Добрич ще почете Деня на Ботев и загиналите за свободата на България
ИЗБОРИ 2024: ГЕРБ-СДС Ви кани на безплатен куклен театър на 1 юни
ИЗБОРИ 2024: ГЕРБ-СДС Ви кани на безплатен куклен театър на 1 юни
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Остров Хидра – автентична Гърция, каквато няма да видите другаде (ВИДЕО)
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Остров Хидра – автентична Гърция, каквато няма да видите другаде (ВИДЕО)Яндекс.Метрика