Начало >Добруджа >Общество

Арх. Пламен Ганчев: Търсят се начини за финансиране и изграждане на канализации в кв. Рилци, улиците „Вежен „ и „Разлог”

30.06.2015 г. 13:35:31 ч.
/
Арх. Пламен Ганчев: Търсят се начини за финансиране и изграждане на канализации в кв. Рилци, улиците „Вежен „ и „Разлог”
Програмата за капиталови разходи за 2014 година бе предложена за гласуване от общинския съвет на Добрич днес. Докладната бе представена от зам. кмета арх.  Пламен Ганчев. След извършени актуализации през миналата година нейната сума към 31.12.2014 година е  25 619 648 лева. Размерът на усвоените средства  е 12 291 685 лева. Неизпълнението на програмата възлиза на 13 327 963 лева. Неусвоената сума  от собствените бюджетни средства  е в размер на 1 063 679 лева. От средствата за проекти неусвоени са 12 261 593 лева, като основната част касаят „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците – регион Добрич” заради продължение на проекта и през 2015 година. Съветникът Атанас Атанасов попита кога ще бъде изградена  битова канализация в кв. Рилци, както и по улиците „Разлог” и „Вежен”,  защото живущите в тези райони имат желание  сами, по стопански начин, да си изградят канализации. Проблемът е дългогодишен. Арх. Ганчев отговори, че усилията по  финансиране и  изграждане на битова канализация в кв. Рилци продължават. Търсят се начини и възможности това да стане в новия програмен период.
Той коментира още, че в момента се подготвя проектна документация и за  улиците „Разлог” и „Вежен” . Начина на изпълнението на дейностите, чрез публично-частно партньорство или чрез капиталовата програма на общината за 2016 година,  ще  реши общинския съвет на Добрич.
Съветникът Гинка Василева поиска да научи защо при наличието на толкова много проблеми в града и  при недоволството на гражданите, при наличие на пари, капиталовата програма не е изпълнена и се отчитат  неусвоени средства.  Неизпълнението при средствата от  общинска собственост е в размер на 517 000 лева, коментира арх. Пламен Ганчев. Те  са предоставени на общината като възстановителна помощ от междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Парите влизат в обема на собствените приходи, тъй като  са прехвърлен ресурс и за други цели не могат да бъдат използвани, коментира арх. Ганчев. Сумата не е разходвана през миналата година, тъй като процедурите по изпълнението на ремонтните дейности на двете детски градини и детската ясла, пострадали  от наводнението, се извършват тази година и средствата ще бъдат използвани.
 

Актуализация на Програмата за капиталови разходи  на община Добрич за 2015 година приеха съветниците по време на редовна сесия днес. Актуализацията на програмата се налага поради отпадането на дейности свързани с Подмяна на дограма на Художествената галерия и замяната им с нови годишни задачи. Новите задачи предвиждат изработка на проектна документация  за Кръгово кръстовище  по бул. „Трети Март” и „25 Септември”, геодезическо заснемане на училища, на гробищен парк, изграждане на помощна сграда от дървени елементи за нуждите на приюта за безстопанствени животни, както и доставка на резервоар за вода за захранване на поливна система в Централна градска част.Общата актуализарана сума е на стойност 16 057 699 лева. Тя включва собствените бюджетни средства за реализация на годишните задачи, при които се налага актуализация и целевата субсидия и средства по проекти, които остават без промяна.
Източник:Президентство на РБ

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в понеделник - Гергьовден
Прогноза за времето в понеделник - Гергьовден
 Поздрав за Великден от Желязко Желязков - зам.-областен управител на област Добрич
Поздрав за Великден от Желязко Желязков - зам.-областен управител на област Добрич
Второ издание на "Хоро на мегдана" ще се проведе в Добрич днес
Второ издание на "Хоро на мегдана" ще се проведе в Добрич днес
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич



Яндекс.Метрика