Борисов поучи САЩ да вземат пример от Горанов и ЕС

12.10.2015 г. 15:16:27 ч.
/
Борисов поучи САЩ да вземат пример от Горанов и ЕС
Премиерът Бойко Борисов изнесе поучителна лекция за американския бизнес и за управлението на финансите на САЩ по време на дискусия за регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси, организирана в понеделник от Американската търговска камара в България по повод 20-годишнината й.
В слово, в което прескачаше от тема в тема, Борисов посочи, че САЩ може да се поучат от финансовия министър Владислав Горанов, защото "ако ние направим такъв дълг като вашия, днешното мероприятие няма да го има" и обясни колко сме дисциплинирани финансово, какви усилия се полагат за спиране на контрабандата и събиране на максимално приходи в бюджета. Той обеща скорошни разкрития за корупционни схеми в енергетиката.
Също така благодари на Европейския съюз и допусна, че "може би отношението на ЕС към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната ни" и призова за това България да може да прави бизнес в САЩ без визи.
"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес", заяви още Борисов. После сравни, че за да отиде българският бизнес в САЩ, трябва да се мине през много неща, "докато Гърция няма проблеми с това".
"Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американските отношения", добави премиерът.
После почти нахока американския бизнес, започвайки да говори за провалените намерения за строеж на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология на американската "Уестингхаус".
"Уестингхаус" е сериозна компания и се надявам да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава, с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим. Тогава вече, Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим", обърна се Борисов на първо име към посланика на САЩ в България Родерик Мур.
Източник:mediana.bg

Коментирайте
Подобни новини
Началникът на отбраната: Българите трябва да са уверени в своята сигурност
Началникът на отбраната: Българите трябва да са уверени в своята сигурност
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев



Яндекс.Метрика