Борисов тревожен за създаване на стабилно правителство

26.10.2014 г. 14:21:00 ч.
/ ИА Добруджа
Борисов тревожен за създаване на стабилно правителство
Още по-тревожен съм относно създаване на стабилно правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата на „четири очи" в парламента с председателя на БСП Михаил Миков.
За съжаление, така са подредени партиите в парламента, че дори възможността за хипотетична коалиция не е възможна, каза Борисов.
"Има смисъл да се направи правителство само ако е стабилно", каза лидерът на ГЕРБ. Той припомни заявеното от Михаил Миков, че дори да получат мандат, ще го върнат веднага.
Борисов посочи, че не разглежда мандата само като отговорност на ГЕРБ и допълни, че в така създалата се ситуация е по-разтревожен относно създаването на правителство. "Това, което говорихме с Реформаторите и случващото се там, ме кара да бъда скептик относно създаването на стабилно правителство", добави Борисов. Той припомни, че "дори и с Реформаторския блок сме малцинство".
Споделената отговорност означава лидерите да са вътре в правителството, там се решават нещата и се изпълняват програмите, заяви още Бойко Борисов по повод позицията на Патриотичния фронт да не участват с министри в правителството, а само да го подкрепят.
„В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някакво тип „Орешарски" правителство, заковаваме например 1 юли, за да имаме време 2 в 1 да направим изборите – парламентарни и кметски, за да не харчим пари и дотогава имаме нулево време и не се занимаваме с политическо говорене", заяви Борисов.
В този случай аз няма да съм премиер, подчерта лидерът на ГЕРБ.
Борисов посочи, че Патриотичният фронт „се държаха изключително отговорно. Предлагат да подпишем споразумение, което обаче без участие на техните лидери във властта не считам, че е достатъчно поемане на отговорност", каза той.
„Като се има предвид също така, че БСП ще остане опозиция и това, което съм чул от Радан Кънев, че той иска да остане като шеф на парламентарна група, без да влиза в кабинет, при положение че Валери Симеонов и Красимир Каракачанов остават вътре в парламента и не участват в правителство - по никакъв начин не искам да ги обидя, но когато става въпрос за стабилност, личното участие е изключително важно", посочи лидерът на ГЕРБ.
„В един момент може да се окаже, че решенията, които ще бъдат взимани, могат да бъдат бламирани по всяко време, а и може подкрепата към кабинета да се оттегли във всеки един момент, защото в едно управление винаги може да се намери кусур, което не гарантира стабилност", каза Борисов.
От своя страна, Миков отново заяви, че БСП остава опозиция. Това се определя от резултатите, които постигнахме на парламентарните избори, каза лидерът на социалистите.
"Заявих, че ще бъдем достатъчно отговорни и конструктивни по отношение на тежките проблеми, които стоят пред страната и за които е необходима проява на отговорност от всички политически сили, независимо дали са по-големи, или по-малки", добави Миков.
„Високо оценявам споделените позиции по различни въпроси, свързани с банковата система, енергетиката, състоянието и изпълнението на държавния бюджет и се договорихме, че в бъдеще ще продължим да обсъждаме откровено, конструктивно решенията за различни тежки проблеми", посочи той.
Борисов е предложил на БСП поста председател на Народното събрание, но предложението не е било прието. "Аз предложих на г-н Миков, включително и ако приемат поста председател на парламента, но той счита, че това би ги ангажирало много, при положение че пак са опозиция", каза Борисов.
Лидерът на ГЕРБ е предложил още в началото на идната седмица среща на лидерите на парламентарно представените политически сили. Консултациите да продължат между всички в последен опит за създаване на правителство, съгласен е Миков.
И Борисов, и Миков се обявиха за бърза смяна на управителя и ръководството на БНБ заради ситуацията около КТБ.

Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
С близо 70% са поскъпнали твърдите горива за отопление
С близо 70% са поскъпнали твърдите горива за отопление
Пиян шофьор прегази и уби полицай край Стралджа
Пиян шофьор прегази и уби полицай край Стралджа
МВнР призова да не се пътува до Русия, българите там да напуснат
МВнР призова да не се пътува до Русия, българите там да напуснат
Росен Христов: България ще обяви търг и за тръбен природен газ
Росен Христов: България ще обяви търг и за тръбен природен газЯндекс.Метрика