Начало >Добруджа >Култура

„Боряна“ на добричка сцена с изградени плътни и чисти образи (ВИДЕО)

26.05.2023 г. 15:26:55 ч.
/
„Боряна“ на добричка сцена с изградени плътни и чисти образи (ВИДЕО)
Трупата на ДТ“Йордан Йовков“ тръгва на турне в страната днес. Тази вечер актьорите ще представят в Стара Загора „Примадони“. Утре излизат със същата постановка на сцената на Театъра на армията в София.
Връщайки се в Добрич на 31 май отново ще представят „Боряна“ по Йордан Йовков. Актьорите от трупата обичат да играят в Йовкови пиеси, не случайно писателят е патрон на театъра. В ролите: Гергана Христова – гост, Владимир Трендафилов, Красимир Демиров, Филип Янев, Валери Марков, Иван Мандев, Димитър Петров, Любов Николова, Татяна Христова.

Някои  от артистите са играли по два и три пъти в „Боряна“, „Албена“, „Антимовски хан“ „Чифликът край границата“.
Красимир Демиров в тази постановка на „Боряна“ с режисьор Стефан Спасов е в кожата на Златил. Незабравим, неповторим образ в литературата и на сцената. В друга постановка преди време на Краси Демиров му се падна да играе средния син Андрея.
„Тогава Радомир Андонов, направи един прекрасен Златил. С творческа завист си спомням за тази роля“, откровен е Краси Демиров. Тази роля е много тежка, много я мислих и наблюдавах селяните, отношението им към хората, допълва сегашният Златил. По думите му такава роля ти се пада веднъж в живота. „Нямането не е чак до там, все гледаме да не даваме, да не ни минат, все актуални неща“, посочва артистът. Демиров дава много висока оценка на Гергана Христова, която играе Боряна.
„Героите на Йовков са плътни и не търпят лъжа. На мен ми се иска по най - достоверния начин  да предам моята героиня“, казва Гергана Христова. Тя се надява на един по-дълъг живот  на пиесата.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Малки художници ще рисуват на фасадата на РИМ - Добрич на 1 юни
Малки художници ще рисуват на фасадата на РИМ - Добрич на 1 юни
Група GASP ще участва на „September Sun“
Група GASP ще участва на „September Sun“
Културен афиш в Добрич за периода 27 май - 2 юни
Културен афиш в Добрич за периода 27 май - 2 юни
Голям интерес от гражданите на  Добрич към  Художествената галерия  в Нощта на музеите
Голям интерес от гражданите на Добрич към Художествената галерия в Нощта на музеитеЯндекс.Метрика