България все още е предпочитана дестинация за ловен туризъм (ВИДЕО)

22.07.2022 г. 14:14:24 ч.
/
България все още е предпочитана дестинация за ловен туризъм (ВИДЕО)
Географската специфика и климатичните особености на страната ни я правят добра и предпочитана дестинация за ловен туризъм, защото предоставят добри възможности  за естествено развитие на големи и разнообразни дивечови популации, които стоят в основата на развитието този вид туризъм. Ловният туризъм е скъпо хоби и приходите от един турист са много по-големи, в сравнение с масовия ваканционен туризъм. Предлагането му обаче изисква и много добра подготовка по посрещането и предоставяне  на услугата на тези чужденци, които са избрали да ловуват именно в България.  Професията „туроператор -ловен туризъм” вече 10 години упражнява Стефан Стефанов.
„Идеята за организация на ловни пътувания се породи съвсем естествено. Имах опит в това отношение, защото организирах  такива  за моите приятели”, споделя той за медийна група „Добруджа”.  Стефан  Стефанов работи предимно с чуждестранни туристи и много малко българи поради високите цени, на които се предлагат услугите.  Негови клиенти са ловци от Кувейт, скандинавските страни, Австралия, САЩ и други. Броят на българите, предпочитащи този вид туризъм, е малък и това, по думите му, има своето обяснение. „ В ловните дружинки ловът е относително евтин. Срещу 150-200 лева за година, един ловец  може да ловува ежеседмично по време на ловния сезон”.
Организацията на лова за различните туристи изисква индивидуален подход. Чужденците, упражняващи това скъпо хоби,  са хора  със сериозни финансови възможности, които ловуват в различни точки по света  и имат база за сравнение. ”Това ни стимулира да търсим и предлагаме все по-добра услуга по организацията на лова, като се започне от посрещане на летището,  транспортирането, настаняването, храна, лов и т.н. ”По думите му обаче не всички ловни стопанства в страната могат да предложат условия, отговарящи на високите критерии. Арабските ловци държат на луксозното настаняване, на добрата храна и всички удобства, съпътстващи това. Докато за скандинавските и американски ловци е важен трудният лов, планински терени, трудния изстрел . „Колкото и да са еднакви туристите, които идват, те са еднакви само по това, че идват да ловуват в България. Всичко останало е разлика”, обобщава Стефан Стефанов.
Цените в ловните стопанства у нас са държавно регулирани. Един ловен ден, в различните  стопанства  струва от 200 до 250 Евро. От там нататък допълнително  се калкулират дни лов и в зависимост какъв трофей се обстрелва. Цената е в зависимост от големината на трофея. Така например  благороден елен –златен медал,  може да струва между 5 000, 8 000 или 12 000 евро, може да стигне и до 30 000 Евро. Това зависи от големината.  Добър трофей от дива коза струва около 2 000 Евро, муфлон - около 3000 Евро, сръндак – между 300 и 500 Евро.
Стефан Стефанов уточнява още, че докато се стигне до отстрел на един толкова добър трофей, са необходими години време - почти 12 и повече, както и разходи и усилия по неговото отглеждане в ловните стопанства, което оправдава  високите цени.
Що се отнася до мястото на страната ни в този вид туризъм, то тя се нарежда на една добра позиция, но е далеч  от челната такава , която е заемала преди години. „Не сме най-добрите, но не сме и на опашката на Европа”, категоричен е той.

Репортаж на Даниела Русева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата



Яндекс.Метрика