Българите избягаха от родните курорти

28.09.2015 г. 14:06:55 ч.
/
Българите избягаха от родните курорти
През това лято българските хотелиери са на път да отчетат един много слаб сезон. За това те обвиняват санкциите наложени от Европейския съюз на Русия и сериозния спад на руските туристи в България. Последните данни на НСИ обаче показват една малко по-различна картина.
Оказва се, че не руснаците, а българите са тези, които бягат от българските курорти, избирайки места с по-малко строежи, по-добро обслужване и природни условия.
Преки конкуренти на България в летния туризъм са Гърция, Турция, Хърватия и Египет. Всички те предлагат много по-добри от българските условия за почивка, като се започне от по-чистите плажове и морета, по-добрата инфраструктура на курортните комплекси и се стигне до множеството допълнителни атракции, свързани с културен и исторически туризъм.
България все още разчита на хубави хотели и ниски цени, но те не могат да заместят всичко останало в презастроените и мръсни български курорти, където основните атракции са евтиният с*кс и алкохол.
Хотелските комплекси по българското Черноморие трябва да предлагат перфектни условия и множество допълнителни туристически атракции, защото страната ни не може да се конкурира с природните условия на Гърция, Турция и Хърватия с техните хиляди километри плажове и кристално чисти води.
Въпреки това чужденците продължават да идват, привлечени от ниските цени, които обаче означават по-малки приходи за туристическия отрасъл. В същото време българите вече видимо бягат от родните курорти.
Пътуванията на български граждани в чужбина през август 2015 г. са 512.0 хил. или с 11.3% над регистрираните през същия месец на миналата година. Увеличението е най-голямо при посещенията в Турция, с 35.2%, в Гърция, с 23.3% и в Италия, с 8.9%.
В същото време през август в страната са дошли 1 729.6 хил. чужденци или с 2.3% повече от август 2014 година.
Намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Словакия - с 32.4%, Русия - с 20.6%, Гърция - с 19.9%, Чешката република - с 16.6%, Испания - с 13.3%.
Същевременно се увеличават посещенията на граждани от Унгария, със 17.0%, Полша, с 9.1%, Франция, с 8.6%, Румъния, с 6.9%, Великобритания, с 6.9%, Белгия, с 5.0%, Германия, с 4.9%. Голям ръст, с 31.5%, има и при посещенията на граждани от Турция, повечето от които обаче не идват в България с туристическа цел.
Снимка:www.sungate.bg
Източник:Vesti.bg

Коментирайте
Подобни новини
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни



Яндекс.Метрика