Български граждани и МВР очакват публично извинение от Сидеров

13.10.2015 г. 09:34:51 ч.
/
Български граждани и МВР очакват публично извинение от Сидеров
Български граждани и МВР очакват публично извинение от лидера на „Атака" Волен Сидеров за разразилия се през уикенда скандал. 
Това стана ясно от думите на вътрешния министър на България Румяна Бъчварова, която коментира темата пред сутрешния блок на bTV. 
Припомняме, главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Волен Сидеров, както и на неговия сподвижник Десислав Чуколов. 
Главният прокурор внесе официално в Народното събрание искания за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Исканията са във връзка с разследване на Софийска градска прокуратура на хулиганска проява в столицата от петък, 9 октомври.След излизане на запис, на който Волен Сидеров беснее в столично магазинче, се разрази скандал, в който прокуратурата се задейства. От "Атака" пък обявиха, че събират подписи за сваляне на главния прокурор Цацаров. Няколкократно вътрешният министър определи като„недопустимо" поведение да се посяга на служител на реда, особено от депутат. Нашите служители реагираха правилно. Не допуснаха да има разрастване на този скандал. Какво точно се е случило, надяваме се да разберем в резултат на разследването на прокуратурата. Абсолютно недопустимо е някой, дори депутат с имунитет, да посяга на служители. Имам такава информация, имам писма от граждани, нещо, което е ново за мен, изтъкна Бъчварова. Според нея очевидно този случай изключително много е провокирал недоволството на българските граждани. Четирима души, които ми изпратиха писмо, трима от тях са лекари, които са били свидетели, настояват да изискам публично извинение от Волен Сидеров. Аз ще изчакам да видим как ще се развие разследването, но факт към момента е, че всички, които са присъствали, представят различна картина от тази на господин Сидеров, обясни вътрешният министър.
 Силовият министър също каза, че очаква извинение от Сидеров заради отношението към служителите на реда. От 2006 г. периодично, близо до предизборно кампания, депутати от „Атака" предизвикват органите на реда и обществото, което не съвпада с представата за добър обществен ред, заяви тя и добави, че по този начин Сидероввлиза в новините и е водеща тема поредица от дни на фона на предизборна кампания. Тя смята, че полицаите по време на драмата са действали адекватно и че като цяло служителите на реда имат доста премерено поведение. Вътрешният министър разкри още, че доста полицаи и патрулни коли са били изпратени в тази нощ, но не уточни брой.
 Такова поведение е неприемливо, не мога да разбера логиката да се прави проверка на контрабандни стоки в 22-23 часа вечерта и то от депутат, изумена Бъчварова. Министърът на вътрешните работи очаква Сидеров да си даде имунитета след искането на прокуратурата. 
Господин Чуколов (Десислав - б.р.) ми се обади в 1:30 часа, аз не разговарях с него, не мисля, че е правилният начин, продължи министърът. 
Според Бъчварова, ако полицията е арестувала двамата депутати, „щяхме да предизвикаме повече въпросителни и коментари", а „така нашите служители са действали правилно". Вътрешният министър говори и по други теми. За бежанците Румяна Бъчварова подчерта, че не се вижда краят на този процес. Трябва да сме готови да посрещнем следващите събития. Това е преместване на изключително голяма маса хора от едно географско положение към Европа, поясни тя. По думите й преди седмица е била проведена операция срещу трафикантите на хора - една добре организирана структура, в която са участвали българи, чужденци, а също така и гранични служители. Тя разкри, че са задържани 40 души. В резултат на действията МВР, според нея, броят на хората, преминали незаконно границата, намалява. Мисля, че сме овладели процеса, това се дължи на добрата организация и на изключително коректните отношения на турските ни колеги, заяви Бъчварова и добави, че този въпрос не може да бъде разрешен без координация и съвместни действия с другите държави. Малко под 2 милиона са тези, които са в Турция, но относително малка е вероятността да се насочат към Европа, поясни тя и допълни, че все пак се очаква следващата година увеличение, зависещо от климатичните условия. Имаме стратегия за борба с тероризма и се надявам да не я прилагаме, разкри още Румяна Бъчварова. По отношение на предприетите от МВР мерки за намаляване на катастрофите, Бъчварова каза, че изключително и постоянно се работи по тази тема. Според нея през годините е липсвал систематичен контрол, което и оставя впечатление за безнаказаност. Тя е убедена, че има много голям дял неправоспособни водачи. Вътрешният министър очаква бързо внасяне и приемане на новите предложения на МВР в Народното събрание. Досега не сме предлагали толкова строги мерки, ще променим закона, поясни Румяна Бъчварова и каза, че ключът към разрешаването на проблемите по пътищата е свързано съссистематични и безкомпромисни действия.
Относно гонките дали да се криминализират, тя отговори, че с прокуратурата е постигнато едно съвместно предложение, което е внесено в НС, имащо за цел ограничаване на неправомерните действия на водачите. Във връзка с изборите министърът на вътрешните работи разкри, че има 40 сигнала за купуване на гласове.
Снимка:images.ibox.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници
Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични
Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични
Въвеждат нови изисквания за цената на хляба
Въвеждат нови изисквания за цената на хляба
Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“
Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“



Яндекс.Метрика