Цветозар Томов, говорител на ЦИК: Гласуването ще отнема повече време, затова се отправете по-рано към секциите

26.08.2015 г. 15:29:00 ч.
/
Цветозар Томов, говорител на ЦИК: Гласуването ще отнема повече време, затова се отправете по-рано към секциите
Доц. д-р Цветозар Томов e български социолог и университетски преподавател.
Ръководи катедра "Критическа и приложна социология" в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. От 2002 е управител на социологическа "Агенция Скала".
През ноември 2011 Томов обявява публично, че напуска Пловдивски университет като реакция на присъденото звание „доктор хонорис кауза“ на бившия футболист и селекционер на националния отбор Христо Стоичков.
През 2013 г. Цветозар Томов влиза в новосъздадения Граждански съвет на Реформаторския блок. Предложен от Блока и номиниран от парламентарната група на ГЕРБ, той е избран за член на ЦИК, а впоследствие и за говорител.
През лятото на 2014 г. става съучредител на Института за дясна политика (ИДП), обединил десни интелектуалци и политици.


 
Г-н Томов, партиите и коалициите започнаха да се регистрират за участие в местните избори. Колко пожелаха да се регистрират още в първия ден, на 25 август?
В първия ден в Централната избирателна комисия се регистрираха 4 партии. След това те трябва да се регистрират и в общинската комисия, където желаят да се явят на изборите.
В момента текат консултациите за съставяне на ОИК и на местата, където не успеят да стигнат до консенсус,  ще излезе решение на ЦИК относно техния състав, след което те влизат във функциите си.
Срокът за регистрация на партии и коалиции в ЦИК е 9 септември за участие в местните избори, а за референдума – 14 септември.
Говори се, че това ще бъдат най-сложните избори, провеждани до сега, защото ще бъдат съчетани с референдум. Усещате ли го вече в ЦИК?
Честно казано, не. Мисля, че подготовката за изборите върви сравнително нормално. Най-същественото затруднение е свързано с това, че в момента на тези местни избори ще има много повече избори на кметове на населени места, тъй като ще бъдат избирани кметове във всички населени места, където има поне 100 жители. Броят на тези населени места е над 3000 и това ще създаде допълнително натоварване както за общинските, така и за централната избирателна комисия. Но съм убеден, че ще се справим с организацията на тези избори.
Точно в тези населени места ще се наложи да се гласува с 4 бюлетини…
Да, така е. Което означава, че процесът на самото гласуване ще бъде забавен и е възможно в най-натоварените часове да се образуват опашки пред избирателните секции. Затова аз бих препоръчал на българските граждани да се отправят по-рано към урните, за да няма натрупване на хора в последния момент. Въпреки това, времето ще бъде достатъчно всички желаещи да могат да гласуват по секции.
Какво ще представляват бюлетините?
Интегрална бюлетина, сходна с тази, която беше използвана на парламентарните избори през миналата година. Трябва да направя уточнението, че все още не сме излезли официално с решение за окончателния вид на бюлетината, но няма да има съществена разлика. От лявата страна ще бъде отбелязан вотът за партия или коалиция, а от дясната страна – преференциалният вот.
Надяваме се този път грешките, допускани с преференциалния вот да бъдат по-малко, защото това са третите избори, в които ще се гласува преференциално и би трябвало избирателите вече да са свикнали.
Разгледахте ли предложението на Реформаторския блок да има по-различна номерация, например от 100 нагоре?
Предложението дойде от една от партиите в Реформаторския блок – СДС, поне така беше внесена при нас. Все още не е разгледано на заседание на комисията, предстои това да се случи в близките дни.
Моето мнение е, че в това предложение има смисъл, защото действително съществува такъв проблем , но нашата комисия трябва да прецени дали предложеният вариант би могъл да реши този проблем или пък ще доведе до нови рискове пред избирателите. Не бих искал повече да коментирам въпрос, по който ЦИК не се е произнесла.
За няколко града в страната, сред които и Добрич, прогнозите сочат, че ще останат досегашните кметове. Това може ли да се отрази по някакъв начин на мотивацията на избиратели да отидат до секциите? Питам Ви в качеството и на социолог.
Няма да коментирам конкретни населени места, защото работата ми в момента не е да преценявам къде вотът е предопределен, но Вие сте права – там, където резултатът от изборите изглежда предизвестен, обикновено активността на избирателите намалява.
А можете ли да си позволите да коментирате най-наболелите проблеми около изборите – купените гласове и „мъртвите души” в избирателните списъци? Какви указания давате към ГРАО?
Редно е да разделим въпроса Ви на две. Купените гласове са най-големият проблем на всеки вот. На всички избори има множество сигнали. Не е в правомощията на ЦИК да се справи с този проблем сама, това е проблем на всички институции, които се занимават с изборите, и най-вече на правоохранителната система.
Трябва да кажем обаче, че на предишните избори ЦИК сигнализира до прокуратурата за всички случаи, в които след проверките в списъците на Главна дирекция ГРАО се оказа, че има избиратели, които са гласували неправомерно или повече от един път.  По всички от тях в момента се водят досъдебни производства и приключват с отличен резултат. Толкова мащабна акция се предприе за първи път, надявам се тя да има оздравителен ефект върху тези избори и изобщо върху българската изборна действителност.
Т.нар. „мъртви души” са преди всичко български граждани, които имат постоянен адрес в страната, но живеят извън нея. Тези хора имат възможност да упражнят правото си на глас и в чужбина, ако желаят.  Но така или иначе техните имена фигурират в избирателните секции по постоянен адрес. Проблемът е, че нито една институция в страната няма база данни с имената и адресите на пребиваване на тези български граждани по света и няма как техните имена да бъдат премахнати от списъците тук. Въпросът е по-скоро законодателен, а не в правомощията на ЦИК.
И накрая, какво бихте посъветвали тези, които подготвят изборите на местно ниво – общински и областни администрации?
По-скоро бих им пожелал да издържат на неизбежното напрежение в навечерието на кампанията. Бих ги посъветвал и самите партии при консултациите за съставянето на Общинските избирателни комисии да проявят взаимно разбиране и компромис, защото колкото повече валидни споразумения се постигнат по места, толкова по-леко ще бъде да се организират изборите след това. 
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика