Децата се страхуват да споделят за упражняваното върху тях насилие

22.10.2015 г. 09:39:31 ч.
/
Децата се страхуват да споделят за упражняваното върху тях насилие
522 случая на насилие над деца са регистрирани през 2014 година и 303 случая за деветомесечието на 2015 година според данните на Агенцията за закрила на детето, цитирани от БНТ.

От Агенцията отбелязват, че водещи са сигналите за физическо насилие над деца, следват ги за психическо, с*ксуално насилие и пренебрегване.

През 2014 г. са извършени 69 проверки, които са по сигнали за насилие над деца. От януари до септември 2015 година санаправени 41 проверки в образователни заведения - училища и детски градини, които са свързани с проблема насилие.

Един от основните източници за информация на Агенцията идва от Националната телефонна линия за защита на децата - 116 111.

Ежемесечно около 10-15 са консултациите, които консултантите провеждат с децата. Тоест самите деца се обаждат и споделят за този проблем, който е свързан с насилие и упражняване на тормоз - най-често на територията на учебните заведения. В разговорите си с консултантите децата сепритесняват да споделят кой е точно извършителят и поради тази причина са толкова малко подадените сигнали към съответните органи, отбелязват от Агенцията.

Българската национална телевизия цитира данните във връзка с репортаж какво предизвиква жестокостта между децата и по-конкретно за неразрешения случай с убития 16-годишен Георги Игнатов в Борисовата градина през лятото на 2015 г.

Припомняме, деветокласникът, познат сред приятелите си като Гого, беше убит на 2 юни в Борисовата градина. Момчето е на 16 години и е бил ученик в Търговско-банковата гимназия в София. Все още извършителят на убийството не е открит.

Пред телевизията съученици и приятели на жертвата обявиха, че са направили графит в Борисовата градина, за да въздействатвърху обществото да бъде по-толерантно и по-добро.

Първоначалната идея беше да направим тениски в негова памет, което носи лично послание от всички нас, но след това се роди идеята за графит. Идеята на графита е давъздействаме върху обществото, не искаме да оставим нещата неразрешени, искаме хората да започнат да мислят по един по-добър начин, заявиха децата. Според тях целта е също хората да видят графита и да се пробудят, да станат съпричастни с идеята.

Децата смятат, че убиецът може да види графита, но той не е насочен към него, а към цялото общество - „ако правим добро, то ще се връща към нас".

Освен графита, децата са написали стихотворение за болката и приятелството:

Приятели имаш ли – цени ги, обичай ги!
Приятели до теб ли са – не ги пускай!
Приятел отнемат ли ти – тогава мрази!
Приятел отнемат ли ти - него го няма, но той е с теб, с него си ти! 

Нечие дете, нечий другар, нечия любов -
на всички болка в душата.
О, ти мръсен живот!
Спомени за смях, за сълзи, споменът отлита, 
продължава в нас да лежи, 
вечно с него, нивга сами!

Според психолога Иван Игов основният принципи на агресията е фрустрация, тоест сблъсък с неумението човек да се справи с живота около него, светът, който го заобикаля. Училищата и родителите трябва да учат децата си на социални умения, умения за справяне, препоръчва той.

По думите му проблемът с детската агресия може да бъде разрешен при участие на цялото общество.

Калоян Георгиев, треньорът по карате на Георги, пък подчерта, че децата са нашето бъдеще и за тях живеем. Винаги съм ги учил да са толерантни, да си помагат, поясни той.
Снимка:images.ibox.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"



Яндекс.Метрика