Начало >Добруджа >Култура

Днес се открива Международният фестивал „Фолклор без граници“

24.07.2023 г. 08:55:42 ч.
/
Днес се открива Международният фестивал „Фолклор без граници“
Днес в Добрич  се открива ХХІ МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ“. Изданието се организира съвместно с Национална секция ЦИОФФ БЪЛГАРИЯ - Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско. Фестивалът се провежда  под патронажа на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов. Тази година ще участват 5 състава от чужбина и 2 от Добрич, България.
Във фестивалната програма са предвидени от 19.00 ч. дефилета, започващи от водната каскада в Градски парк „Свети Георги“ до сцената на Скейт парка, където всяка вечер от 19.30 ч. предстоят концерти на състави от далечни страни и от нашия град. Жителите и гостите на Добрич тази вечер ще се насладят на фолклорни изпълнения от Индия, Мароко и България.

ПРОГРАМА И УЧАСТНИЦИ
24.07.2023 г. (понеделник) - дефиле - 19.00 ч. Откриване и концерт - 19.30 ч.
Добрич, България
Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ с ръководител и хореограф Александър Александров.
Индия 
Световният културен форум на Индия /IWCF/ е основан през 2007 г. като културна организация, предоставяща образователни и културни възможности. Създаден, за да служи като форум за съхраняването и оценяването на богатството и разнообразието на изкуството, културата и наследството на Индия чрез сценични изкуства. Индийските традиционни форми на изкуство като музика, танци, театър, драма и народни изкуства притежават история датираща от няколко века. Световният културен форум на Индия в момента има повече от 300 музикални и танцови групи, състоящи се от повече от 3500 артисти от цяла Индия и чужбина.  Имат членове и в САЩ, Канада, Великобритания, Беларус и др.
Мароко
Балет „Африка“ - ще представят културата на Конго Бразавил
Република Конго, или още Конго Бразавил, е държава в Западна Централна Африка. Столицата е град Бразавил - важен пристанищен град в Република Конго и бивша столица на Френска Екваториална Африка. Основателно африканският танц се смята за най – старата хореография в света. Неизменният ритъм е на различни по вид барабани и ударни инструменти, направени от тикви, различни кухини на дървени клони, опънати животински кожи и пр. Всеки един танц разказва история.

25.07.2023 г. (вторник) - дефиле - 19.00 ч. Концерт - 19.30 ч.
Китай
Пекинската танцова академия е висше учебно заведение, което обучава професионални танцьори, хореографи и изследователи на танца. Пекинската танцова академия е официално създадена през 1978 г. Академията предоставя бакалавърски и магистърски степени и е превърната в единствената институция за висше образование за професионално танцово обучение в Китай. Известна е още и като „люлката на танцьорите“. Понастоящем има около 600 преподаватели и служители на работа и 2 500 редовни студенти, както и над 5 000 студенти в школата за продължаващо обучение. С ангажимента си да изгради танцов университет от световна класа, Академията предоставя обучение в: катедра по китайски класически танци, катедра по китайски етнически и фолклорен танц, балетна катедра, катедра по бални танци, музикална катедра, творческо училище. Изучават се хореография, модерен танц, художествен дизайн, художествена комуникация, общо образование и идеологически и политически науки.
Хавай
Ансамбъл „Ахуна Охана“ – САЩ/ Хавай
„Охана“ означава „семейство“. Самият ансамбъл е създаден от фамилията Ахуна. Това са родителите – Джо и Джанис Ахуна, техните 6 деца със семействата им включващи 23 внука. От 1983 година насам изпълняват своето автентично полинезийско шоу по целия свят. Джо Ахуна, патриархът на семейството е бил член на първата американска колежанска група, която е през 70-те години е била на турне в Румъния и България, както и в други страни от Източния блок. Посланието на Ахуна Охана е „Алоха“. Алоха означава любов, която споделяме чрез танците и музиката на Хаваите. През последните 28 години са изнасяли концерти по целия свят, споделяйки културата на Хавай, Самоа, Таити, Нова Зеландия и индианците. Чрез техните спектакли се стремят да отразят мултикултурното етническо многообразие на Хавай и САЩ. Семейството ще сподели красивите хула - танци на Хавайските острови, бързите танци с барабани на Таити, сложните танци с топки „Пои“ на Нова Зеландия и вълнуващия и опасен самоански танц с огнени ножове.

26.07.2023 г. (сряда) - дефиле - 19.00 ч. Концерт и закриване на Фестивала - 19.30 ч.
Колумбия
Колумбийска фолклорна културна фондация от град Сантяго де Кали. Създадена е да разпространява колумбийския фолклор чрез музиката и танца. Артистите са с богат международен опит като посланици на мира и изкуството, представяйки културната идентичност на цял един народ. Представят се традиционни за различните области танци, а някои от музикалните инструменти на оркестъра са автентични за коренното население. 
ПФА „Добруджа“, Добрич с главен художествен ръководител Стоян Господинов
 
 
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Елегантност в черно-бяло и изобилие от цвят и настроение в добричката галерия (ВИДЕО)
Елегантност в черно-бяло и изобилие от цвят и настроение в добричката галерия (ВИДЕО)
Български камерен оркестър – Добрич кани почитателите на класическата музика на есенен концерт
Български камерен оркестър – Добрич кани почитателите на класическата музика на есенен концерт
Яворов - познат и непознат, в изложбата „Път, на който не съзирам края..." (ВИДЕО)
Яворов - познат и непознат, в изложбата „Път, на който не съзирам края..." (ВИДЕО)
Скейт парка в Добрич се преобрази чрез фестивала „Да помним миналото и да предадем на бъдещето“ (ФОТОГАЛЕРИЯ)
Скейт парка в Добрич се преобрази чрез фестивала „Да помним миналото и да предадем на бъдещето“ (ФОТОГАЛЕРИЯ)



Яндекс.Метрика