Едни чиновници се крият зад едни закони, констатира Домусчиев

15.10.2015 г. 09:26:36 ч.
/
Едни чиновници се крият зад едни закони, констатира Домусчиев
Имаме един узоканен грабеж - от държавата, и за съжаление, не очакваме да има някакви промени.
Горчивата констатация принадлежи на шефа на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев след като вчера се проведе поредния разговор за цената на електроенергията и по-специално за намаляване на цената й  за бизнеса у нас. Домусчиев обясни, че на практика работодателите не са научили нищо ново - „Едни хора, едни чиновници се крият зад едни закони", беше определението на шефа на КРИБ за ДЕКВР. Домусчиев обясни, че критиките не са насочени само към председателя на регулатора Иван Иванов и в този смисъл критиките не са само към Реформаторския блок. В регулаторния орган има представители на всички политически партии, т.е. комисари,които „просто си стоят там" (в КЕВР). По думите на шефа на КРИБ реално те нищо не могат да направят, именно защото законово е бетониран грабежът. Кирил Домусчиев отново нападна договорите, подписани още по времето на правителството на Иван Костов, с т.нар.американски централи. Той обаче този път посочи, чевсички анекси, които са подписвани през годините, имат огромно значение за „бетониране" на неизгодните условия за българската държава и българския бизнес.  От 37.90 лв. такса задължение към обществото, всяка фирма, всеки гражданин плаща 24.57 именно за тази субсидия към американските централи, посочи Домусчиев. Според КРИБ това е нерегламентирана държавна помощ и се очаква решението на ЕК по този въпрос.  Кирил Домусчиев потвърди, че в КРИБ е получено писмо за намерение от страната на американските централи за напускане на организацията. „Това е напълно нормално и логично", коментира шефа на КРИБ, но допълни, че това не е лична атака, а е натиск от страна от всички браншови организации-членове на Конфедерацията.

Домусчиев заяви още, че не споделя предложението за изкупуване от страна на държавата на акциите на американските централи, но предложението е на БСК и нито една друга работодателска организация не може да попречи на друга да не се прокарват различни идеи. 
По въпроса за „войната" между Домусчиев и Прокопиев, шефът на КРИБ заяви, че влошените отношения са започнали още по време на избирането му на поста и след това заради прекратяването на съвместни мероприятия на организацията и Прокопиев. „Аз не съм във война с никой - аз искам да има правила в държавата, които да се отнасят до всички", заяви категорично Кирил Домусчиев, а още по-категорично допълни, че изобщо не го вълнува войната Прокопиев - Пеевски, не се познава с никого, както и че няма допирни точки с тях като бизнес. 
Основната битка на работодателските организации е борбата със сивия сектор, в която в момента се влагат всички усилия. Сивият сектор е много голям - над 30%, а това са фрапиращи цифри, тъй като става въпрос за милиарди, посочи Кирил Домусчиев и обясни, че ако искаме да се запазят тези добри корпоративни данъци, трябва да се води борба със сивия сектор. Именно това са и допирните точки със синдикатите, с които в момента се работи. Ако не се плащат данъците и осигуровки, едни пари потъват и сеизкривява цялостният модел на икономиката и обществото. Именно от там се генерира огромен ресурс, който отива в корупция, избори, купуване на гласове, обясни още Домусчиев.
Снимка:images.ibox.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Очаква се цените на бензина и дизела да се запазят същите през летния сезон
Очаква се цените на бензина и дизела да се запазят същите през летния сезон



Яндекс.Метрика