Начало >Добруджа >Общество

Едва т 10% от малолетните признават участието си, като „мъчители” в кибертормоза

24.07.2015 г. 12:21:11 ч.
/
Едва т 10% от малолетните  признават участието си, като „мъчители” в кибертормоза
Поредното за годината пленарно заседание на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН ). се проведе в Добрич в средата на седмицата. На вниманието на членовете и педагогическите съветници е представен анализ от анкетно проучване, свързано с информираността на учениците за „Кибертормоза и опасностите от него във виртуалното пространство”.
Проучването е проведено сред 500 ученици на възраст 12-15 години от V-VIII клас от: ОУ „Стефан Караджа”, СУ „Г.С.Раковски”, ПМГ „Иван Вазов” и ЕГ „Гео Милев”. Целта е да се установи информираността на подрастващите относно начините за използване на Интернет и опасностите, които крие интернет пространството.
 От анализа стана ясно, че по-малко от 10% признават участието си, като „мъчители” в кибертормоза, което предполага тези деца да проявят симптоми на потиснатост и отхвърляне от другите, да имат по-ниско ниво на самочувствие и самооценка.
Изводите показват, че са необходими съвместни усилия на училището и родителите, както и участието на младите хора в разработването на политики и програми за справяне с кибертормоза. Отчитайки гледната точка на децата спрямо явлението кибертормоз, МКБППМН при Община град Добрич съвместно с училищните ръководство е необходимо да проведе обучение по посока формиране на компетентности за присъствие и работа във виртуалното пространство, тъй като е невъзможно децата непрестанно да бъдат наблюдавани и предпазвани, се налага да се формира отношение на отговорност към собствената им безопасност вместо да разчитат на ограниченията налагани от възрастните.
            По време на заседанието МКБППМН отчете дейността си и за първото 6-месечие на 2015 г. За периода са организирани 16 възпитателни дела, с наложени 34 възпитателни мерки по ЗБППМН, срещу 3 малолетни и 18 непълнолетни правонарушители, като спрямо едно дете е приложена най – тежката възпитателна мярка, потвърдена от Районен съд, настаняване във Възпитателно училище – интернат. Образуваните възпитателни дела са по преписки на прокуратура, РУМВР и сектор „Пътна полиция”. Най-честите противообществени прояви са свързани с кражба на чуждо имущество, нанасяне на побой, хулигански прояви, бягство от дома и скитничество.
На двама родители МКБППМН е наложила мерки по ЗБППМН за неупражнен родителски контрол.
          За изтеклия период на 2015 г. МКБППМН към Община град Добрич отчита спад на противообществените прояви, спрямо миналата година.
 
Снимка:posredniknews.com
Източник:Вестник ГЛАС

Коментирайте
Подобни новини
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Прогноза за понеделник - 29 април
Прогноза за понеделник - 29 април
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи



Яндекс.Метрика