Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране

16.04.2024 г. 16:49:45 ч.
/
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Наскоро експерти разкриха, че българските компании не са активни при търсенето на евро финансиране. В България, в сравнение с други държави от Европейския съюз, хората по-рядко търсят съдействие от консултанти по европроекти при изготвянето на предложения за финансиране. 

Дали причината за това е незнанието? Възможно е да е така. Какви ползи може да Ви донесе еврофинансирането? В следващите редове ще разясним как фирмите могат да кандидатстват за европейско финансиране и какво могат да спечелят благодарение на него.
Благодарение на безвъзмездната финансова помощ може да осъществите фирмените краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели и да спомогнете за развитието на компанията.

Ако Вашият бизнес е с малка история, финансирането с евро средства може да Ви даде много добри възможности за развитие. Една добра възможност е фирмата Ви да заеми ключови позиции както на вътрешния, така и на външния пазар. Ще може да повишите производителността на труда, а себестойността на предлаганите продукти ще намалее. Увеличаването на приходите ще подейства положително както на Вас, така и на служителите Ви. Фирмата ще стане независима от кредитори, а кредитния риск ще бъде сведен до минимум. Предлаганите от Вас услуги и продукти ще станат по-търсени, защото ще може да повишите тяхното качество. Това са само малка част от ползите за бизнеса от финансирането с евросредства.

Лесно е фирмите да се възползват от всички тези възможности. Първата стъпка е да се свържете с консултант по европроекти, с който да обсъдите какви са възможностите Ви. Експертите могат да съдействат както с изготвянето и подаването на проекта, така и с неговото управление. По време на консултацията с експерт ще трябва да предоставите информация за Вашия бизнес: кога е регистрирана фирмата, какъв е предмета на дейност, в кой клон на икономическа дейност попадате, в кое населено място се намира, колко голяма инвестиция търсите, имате ли назначен персонал и т.н. Трябва да изясните каква е целта на исканото финансиране – от какво има нужда фирмата Ви. След като получи тази информация, консултантът ще Ви разкаже за отворените и предстоящите процедури и заедно ще изберете най-подходящата. Експертът ще Ви обясни на какви условия е нужно да отговаряте и ще Ви даде информация относно необходимите документи при подаването на проекта.

Проектите се изготвят съгласно Указанията за кандидатстване, като внимателно се следват изискванията на Управляващия орган. При неспазване на обявените условия има опасност от отхвърляне на проектното предложение. Консултантът извършва предварителна оценка, чрез която ще разберете дали имате шанс да спечелите финансиране. Според събраните точки, съгласно критериите за оценка, може да се коментира дали може повишите този резултат и по какъв начин. За успеха на проекта е от съществено значение още в началото да се поставят точни параметри.

Проучване установи, че малките и средни предприятия рядко си партнират с научни и развойни центрове за разработване на иновации. За изминалата 2023г. ОП "Иновации и конкурентоспособност" за България са отделени повече от 730 млн. евро и още 460 млн. евро за развитието на кръговата икономика. Проблемът обаче е, че българските компании не са особено активни в търсенето на европейско финансиране. Причините за това могат да бъдат ниската осведоменост на хората и незнанието за ползите от европейското финансиране. Експертите препоръчват българските фирми да влизат в консорциуми с други европейски фирми, за да разгърнат своите възможности и да се сдобият с повече опит.

Видно е, че ползите за бизнеса са много, но проактивният интерес все още е слаб. Отговорност на бизнесът е да се заинтересува относно наличните възможности за финансиране, от които може да се възползва.

Коментирайте
Подобни новини
ДФ „Земеделие“ одобри преструктуриране на средства за изплащане на „украинската помощ“
ДФ „Земеделие“ одобри преструктуриране на средства за изплащане на „украинската помощ“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика