Галин Господинов: Войната ускори процеса на пренареждане на веригите на доставки (АУДИО)

04.05.2022 г. 16:09:14 ч.
/
Галин Господинов: Войната ускори процеса на пренареждане на веригите на доставки (АУДИО)
Проблемът с дървесината е много сериозен, а през последните две години ескалира сериозно. Това коментира за радио „Добруджа” Галин Господинов – председател на КС на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.
По думите му както у обществото, така и у политиците,  има грешна представа за това как трябва да бъде използвана и как да се стопанисва българската гора.
Появиха се много екологични организации, пропагандирайки идеи, които нямат нищо общо с истината, а именно, че дърводобивът и промишлеността, която използва дървесина , изсича нашите гори. Това не е вярно, защото, ако има някой, който милее за нашата гора, то точно това е нашата индустрия, казва той. По думите му българската гора се нуждае от тази санитарна сеч, защото, когато такава няма, тя се разболява и не може да функционира.  Паралелно с изсичането върви и процес на засаждане, казва Галин Господинов и  добавя, че  страната ни е една от малкото в света, която има много добро структуриране на горския фонд, който е под контрола на държавата. Дори частните горски масиви у нас също се контролират от  държавата.
  У нас има изключително много популизъм, както в обществото, така и у политиците и това създава проблеми на дървообработващия бизнес  и фабриките за мебели. Много от тях, които разчитат  на българска дървесина, са изправени до стената. Те подхождат със страх към всяка поръчка, защото не са сигурни, дали държавата отново няма  да предприеме забрана за сеч, коментира още по темата Галин Господинов. Изсичането на  100 -годишни дървета има своята логика, тъй като след време те стават кухи, ветровете ги събарят и по този начин те нанасят много по-големи щети около себе си. Сечта на българската гора трябва да става регулярно и правилно изпълнявана,казва още той.
Българските фирми, производители на мебели, все още са предпочитан доставчик  в Европа, но конкуренцията е много голяма и в някои сегменти се срещат трудности. Европа предпочита да работи с нас, защото сме на близки разстояния, защото сме част от ЕС и доставките са по- лесни, но предизвикателствата са големи.Конкуренцията с Азия е  изключително трудна, категоричен е браншовикът.  
Той коментира още, че войната ускори процеса на пренареждане на веригите на доставки и ако едни суровини преди са се доставяли от Украйна и Русия, сега се доставят от Турция, Индия или от  други точки. Галин Господинов изразява  убеденост, че  бизнесът, който в момента преживява катарзис,  ще намери нови пътеки, но това ще му струва скъпо и скоро няма да се върне на нивата от преди години

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата



Яндекс.Метрика