Начало >Добруджа >Регионални

Ген.Тошево може да остане без междуградски транспорт (ВИДЕО)

12.07.2018 г. 14:50:59 ч.
/
Ген.Тошево може да остане без междуградски транспорт (ВИДЕО)
Спорът между таксиметрови шофьори и превозвачи може да остави Генерал Тошево без междуградски превоз. На последната общинска сесия зам.кметът Диян Димитров внесе докладна записка таксиметровата стоянка в близост до автогарата, на кръстовището срещу Районен съд  да бъде преместена на общинския паркинг пред централния площад. Причината, посочена в докладната записка е, че местонахождението на сегашната стоянка не съответства на разпоредбите на чл.98, ал.1, т.6 от Закона за движение по пътищата, регламентиращ забрана за престой и паркиране на кръстовище и на по-малко от 5 метра от него. С 12 гласа „против” и 4 гласа „за” предложението не е прието.
 
Ние сме тук на точното място, каза Венко Георгиев, един от шестте таксиметрови шофьори, които обслужват Ген. Тошево. Тук е болницата, автогарата, хората идват и ни търсят. Почти всеки ден ни викат да превозим някого до Бърза помощ. Причината да искат промяна на местостоянката е, че е на опасно място. Ние предлагаме да се измести малко по-надолу, както е по закон, макар че досега произшествия по вина на таксиметровите водачи не е имало. На въпрос дали извършват нерегламентирани превози, качвайки граждани с такса цената на билетчето (2.50 лв.) до Добрич и влизайки в нелоялна конкуренция с официалните превозвачи, отговорът е: Ние сме редовни таксита, имаме право да возим на цена, която е обявена.
Борба за оцеляване, допълват таксиметровите шофьори и признават, че плащат веднъж 300 лв. патент в община Ген.Тошево и още 300 лв. патент в община Добрич, за да имат право да извършват дейност.
Спорът е от доста години. Венко Георгиев кара такси от 11 години и си спомня, че тогава също е имало такъв спор. После нещата позатихнали, а сега пак се възстановяват. Той е доволен, че 12 от общо 16 общински съветници са взели решение да не се променя местостоянката. „За” промяна са гласували само 4-ма, които, според него, са заинтересовани. Първоначално таксиметровите шофьори не са били уведомени за предстоящата точка в дневния ред на Общински съвет, но все пак са научили новината. Водачите на таксита смятат, че новото място в центъра на града е по-опасно за жителите и няма условия за подобна дейност.  
Ние нямаме нищо против него, казват шофьорите, като под „него” визират собственика на Автогарата Стелиян Стоянов и се надяват и той да няма нищо против тях. Той следва първо да си реши вътрешно проблемите, пък после да търси вината у нас. Има хора и за него, има хора и за нас, завършват таксиметровите шофьори.
 
Тази стоянка е незаконна, казва един от превозвачите - „Товарни превози” Г.Тошево Николай Николов. Той заявява, че стоянката е на кръстовище и е разположена там в разрез със Закона за движение по пътищата, тъй като едното от 4-те паркоместа е разположено върху пешеходна пътека.  Те са ни нелоялна конкуренция, карат на цената на билета, а не като таксита. Нека всички да си вадят хляба, но законно. Той признава, че са безсилни и срещу нелоялната конкуренция в селата, където за всяко село има поне по два души, извършващи нерегламентиран превоз. За това трябва да следят кметовете по населени места, но те не го правят, категоричен е Николов. Смешно е да се гласува за беззаконието, казва Николай Николов в отговор на въпрос защо общинските съветници са взели решение местостоянката да остане. Самите таксиметрови шофьори имат писмо до Общински съвет, в което признават, че са на незаконно място и са готови да бъдат преместени на 5-6 метра надолу. Зам.кметът е написал докладна, утвърдена от кмета и която е минала одобрението на общинската комисия, но Общ. Съвет не гласува „за”, чуди се Николов.
В писмо до председателя на Общ. съвет превозвачите заявяват, че няма да предподпишат своите договори с общината. Това твърди управителят на „Пътнически превози” Добрич Валентин Василев. Той казва също, че работата е претупана, без дебат и преценка кое е по-добро за гражданите на Ген.Тошево. Според него новопредложената стоянка ще изиграе много важна роля. Тъй като контролът няма как да е всеобхватен, то една буферна зона би решила проблема, защото този, който се е запътил към маршрутките, няма да бъде притесняван от таксиметровите водачи непосредствено пред автогарата. Той ще си реши дали да ползва едната или другата превозна услуга, но без натиск.  Вярно е, че и при тях има по-сиви и по-малко сиви таксита, но след като няма друга алтернатива, то буферната зона е едно изпитано решение при подобни спорове. Стоянката е незаконна и трябва да се премахне, а къде трябва да се постави е обект на следващото решение на общинските съветници, категоричен е Валентин Василев и допълва, че, ако не бъде преместена таксиметровата стоянка „Пътнически превози” няма да подаде документи и след като изтече договорът на фирмата през септември, те повече няма да изпълняват превозна дейност там. На същото мнение е и Николай Николов от фирма „Товарни превози” Ген.Тошево. Техният договор изтича на 1 август.
 
Подписка от името на таксиметровите шофьори е била внесена в Общ.съвет непосредствено преди сесията, което е било причина да бъде предложено отлагане на докладната, но от групата на БСП ясно са изразили становище, че са против промяната и са дали своя глас за запазване на таксиметровата стоянка. Това разказва председателят на Общ. съвет Ген. Тошево, избран от квотата на ГЕРБ, Христо Павлов. Неговото лично мнение е, че ако намеренията на  таксиметровите водачи са чисти, то те би следвало да са доволни, че ги местят в центъра, обаче всички знаят, че те  имат друга цел…т.е. да конкурират обществения транспорт, който е субсидиран от общината и да се възползват от това. Ще дебатираме, ще намерим компромисно решение, но извънредна сесия няма да се свиква, казва Хр.Павлов. Той не вижда необходимост за това, тъй като след седмица ще бъде свикан Председателски съвет, после ще заседават комисиите, където също ще се дебатира по случая, а сесията ще е в края на месеца. Ще вземем решение, което да не е в ущърб на никой, обещава в заключение Христо Павлов.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
 
  

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април



Яндекс.Метрика