Начало >Добруджа >Общество

Голям интерес към процедура, насочена към семейните предприятия, творческите индустрии и занаятите (ВИДЕО)

Добрич е четвъртият град, в който се представя новата възможност за еврофинасиране
10.07.2024 г. 11:18:41 ч.
/
Голям интерес към процедура, насочена към семейните предприятия, творческите индустрии и занаятите (ВИДЕО)
В Добрич се провежда информационен ден за представяне на процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите” по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027. Срещата, организирана от ОИЦ - Добрич, със съдействието на Красимир Николов – председател на Общински съвет – Добрич, се провежда от 10.00 до 12.00 часа в бизнес залата на Община Добрич, която се изпълни с желаещи да чуят подробности за процедурата.

Събитието бе открито от зам.-кмета на Община Добрич Павел Павлов и председателя на Общински съвет – Добрич Красимир Николов.

Процедурата представят експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, към Министерството на иновациите и растежа.

За първи път се структурира подобна процедура. Предходните бяха предимно за разработване и внедряване на иновации, каза за медийна група „Добруджа“ Радослав Ризов – гл. директор на ГД „ Европейски фондове и конкурентоспособност“. Процедурата е съобразена с информацията от обратната връзка със семейните предприятия, творческите индустрии и занаятите, които са доста голям процент от българската икономика.

Днес в Добрич се провежда четвъртия информационен ден и интересът е изключително голям, уточни Радослав Ризов. По думите му, безвъзмездната помощ, която се получава от бенефициентите по тази процедура е по-голяма. Финансирането, което трябва да осигурят те от 15 до 20 %. Проектите могат да бъдат за купуване на оборудване и машини за подобряване на производствения капацитет и т. н. В допълнение може да се кандидатства и за създаване на онлайн  магазин и софтуерни приложения, добави гл. директор на ГД „ Европейски фондове и конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа.

Според Радослав Ризов процесът на кандидатстване е максимално опростен, с по-малко на брой документи, като голяма част от необходимата информация се набавя от експертите по служебен път. Проектопредложения ще се приемат до 16 септември, каза още той.

Общият бюджет на процедурата е 117,5 млн. лв. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проект е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в неделя, 21 юли
Прогноза за времето в неделя, 21 юли
Живущите около Градския парк с нарушено водоподаване поради авария
Живущите около Градския парк с нарушено водоподаване поради авария
Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна
Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна
Илинден е
Илинден еЯндекс.Метрика