Начало >Добруджа >Общество

Готов е новият Правилник за работа на Общински съвет (ВИДЕО)

16.11.2015 г. 17:06:59 ч.
/ ИА Добруджа
Готов е новият Правилник за работа на Общински съвет (ВИДЕО)
Новият проект за Правилник на Общински съвет Добрич бе гласуван от временната комисия, чието трето поред заседание се проведе днес следобед. С направените корекции Правилникът ще бъде гласуван на първата редовна сесия, която ще се проведе на 24 ноември. Новият Правилник за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и  взаимодействието му с общинската администрация е базиран върху текстове от Закона за местно самоуправление и местната администрация, което означава, че няма да се различава съществен от стария. По-съществените промени, които бяха гласувани днес касаят заплащането на общинските съветници. Те ще получават 40 % от брутната РЗ на председателя на ОС, като 30 % от възнаграждението е за участие в заседанията на ОС, а 10 % за участие в работата на неговите временни и постоянни комисии. (Сега общинските съветници получават бруто 340 лв., а председателят – 850 лв.)
С новия Правилник се дава възможност на гражданите на Добрич да взимат участие в работата на постоянните комисии. До сега те само можеха да присъстват на тях, но без право на предложения.
Правилникът разрешава също така гражданите да се изказват след самата докладна по време на сесия, но след като са се записали предварително, без да се ограничава кога са се заявили за изказване. До сега това можеше да се случи едва в края на сесията, като предварителното заявление трябваше да е направено преди началото на общинското заседание.
Веселин Влаев предложи две декларации, които общинските съветници да подпишат, ако имат желание. Едната е свързана с благотворителност, т.е. при всяка заплата общинските съветници да отделят по 5 лв. за благотворителност, а другата декларация почти припокрива текста на клетвата, която положиха народните избраници в Добрич.
Божанка Вуцова поиска да се въведе съгласувателен режим относно отсъствията на кмета, което ще рече, когато кметът е в командировка или отпуск, той да съгласува това с председателя на Общински съвет. Това вече веднъж е било отхвърлено от комисията, което налага предложението да бъде направено в зала, по време на сесия.

Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика