Хлябът продължава да е на всяка българска трапеза всеки ден

01.01.2017 г. 10:16:26 ч.
/
Хлябът продължава да е на всяка българска трапеза всеки ден
Българинът е консумирал повече хляб през 2016 г., като средно на ден потребението на хляб е между 280 - 300 гр. Това каза за News.bg председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. 
По думите й през 2016 г. е пораснала консумацията на хляб, тъй като хлябът е единствената балансирана храна за човека, която не се произвежда със заместител на основната за него суровина - брашното. 
"Дори проф. Байкова, един изключително уважаван експерт - категорично прокламира, че няма диета, която да изключва хлябът", посочи Кукушева и изтъкна, че пшеничният хляб се прави от златото на зърнените култури. Така хлябът остава предпочитана храна за българина.
Сред основните проблеми в сектора Кукушева открои необходимостта от приемане на диференцирана ДДС ставка за храните. Според нея това е единственият начин да се изсветли сектора, а цените на храните да намалят. 
"Ако намалим с 5% ДДС ставката върху хляба, това означава хлябът да поевтинее с 12-13%. Това е едно наше искане, което повече не може да търпи отлагане. В противен случай дефицитът на събиранията от задълженията към държавата ще продължава да расте", коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Мариана Кукушева отчете, че 2016-та година е била натоварена с огромни надежди за сектора, свързани с приемането на Закона за храните, но е приключила неочаквано - най-вече поради смяната на изпълнителната власт и оставянето на законопроекта на трупчета. "Имаме законодателство, което спокойно можем да наречем част от законодателството за национална сигурност", коментира Кукушева, изразявайки надежда законът да бъде обнародван от следващия парламент и да влезе в сила от средата на 2017-та г.

"Втори акцент от 2016 г. е проблемът с кадрите", отбеляза Кукушева. Според нея, въпреки всички реформи в сектор образование, няма подобрение по въпроса с кадрите. За да се справи с недостига на кадри дори се е наложил внос на хлебари от Нигерия.

"Резултатът е повече от плачевен. Липсва една законодателна сметка - липсва ангажиментът на обучаваните да имат задължително минимум три години реализация в бранша, в който са обучавани", коментира проблема Кукушева. 
По думите й няма държава в света, в която да се харчат публични ресурси и в същото време обучаваните да нямат ангажимент за реализация в бранша.

"В професионалното образование ситуацията е повече от страшна, защото се закриват паралелки на средни специалисти, без които икономиката не би могла да се развива", каза още тя. Така, ако не се направят законодателни промени, с които да се ангажират обучаваните да се влеят в бизнеса, скоро време ще се внасят кадри.

Друг проблем е, че в момента настоящото законодателство по храните не задължава производителите на храни, както и търговците и дистрибуторите на храни да имат регистрация към Агенцията за контрол и безопасност на храните, което позволявало разрастването на сивия сектор в бранша.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен етап
Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен етап
България ще поиска от ЕК забрана за внос на яйца с произход Украйна
България ще поиска от ЕК забрана за внос на яйца с произход Украйна
Пловдивският Окръжен съд гледа мерките на тримата арестувани за притежание на радиоктивния америций
Пловдивският Окръжен съд гледа мерките на тримата арестувани за притежание на радиоктивния америций
КНСБ предлага да се върне мярката 60/40
КНСБ предлага да се върне мярката 60/40



Яндекс.Метрика