Юрий Ангелов: Интелигенцията ни е малодушна и продажна

18.11.2013 г. 10:49:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Юрий Ангелов: Интелигенцията ни е малодушна и продажна
Постановката "Есеннна соната" на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска" гостува на добричка сцена.
Йосиф Сърчаджиев поставя на сцена пиесата на Ингмар Бергман в памет на своя учител Апостол Карамитев. В постановката участва популярният актьор Юрий Ангелов, който също е бил в класа на Апостол Карамитев в тогавашния ВИТИЗ.
Как решихте да посветите постановката „Есенна соната" на Апостол Карамитев?
Идеята да я посветим на нашия учител се роди по време на репетициите. Още повече, че ни предстоеше честване на 90-та годишнина от рождението на Апостол Карамитев. Бяхме до паметника му, който вече е в Бургас, а не в София. Аз също съзнателно вече живея в Бургас. От 20 години съм напуснал столицата и Народния театър и някак учителят ни събра отново. На репетициите си казахме с Йосиф – нека това представление бъде в негова памет, което вече беше почнало да става на репетиции много хубаво.
Да разбираме ли, че не са се оправдали съмненията ви, че много хора няма да разберат тази постановка?
Не само аз. Опасения имаше и в директора, и в целия колектив. Понеже е интелектуална тема и третира живота на едно интелектуално семейство, няма да е достъпна и разбираема за редовия зрител, който може би няма да го вълнуват проблемите на интелигенцията. Но ето, че хора се стремят да проумеят живота в този голям хаос, който ни е натиснал и слава богу публиката, напук на нашите очаквания, има интерес да гледа представлението.
Тоест, Вие се изненадвате от това, че публиката иска да гледа по-интелигентни постановки?
Да, но не само аз, защото моите колеги, с тези перманентни реформи, не знаем на къде да хванем. Ту имала успех реформата, а видимо няма никакъв успех. Аз мисля, че с тези постоянни реформи ние объркваме до голяма степен зрителите, тъй като се налага театърът да се самоиздържа и не винаги влизат заглавия с добър вкус. Според мен, от колегите в София се диктува дори лош вкус и то с комерсиална цел. Софийските артисти имат възможност да пътуват в провинцията, да взимат големи хонорари и да разсаждат много лош вкус. Слава Богу, тази пиеса е напук на цялото това реформаторско течение, което не води до никъде и не носи добро за публиката. Радващо е това, че публиката иска такива изконни теми, иска добре направен театър, а не печеливш театър. Освен че решихме да посветим тази постановка на нашия учител, с Йосиф имаме и друг план – да направим последната пиеса, която Апостол Карамитев игра с много голям успех – „Хенри IV" на Пирандело.
Многото нови телевизионни и игрални български филми, помагат ли за това да идват повече зрители в театрите?
Тук ще споделя лично мое мнение, тъй като аз се дистанцирам от системата на театъра, защото вече съм си подал молбата за пенсия. По тази причина си позволявам да говоря на тази тема, освен това и не съществува реална критика на произведенията на изкуството, особено в столицата. При това положение се налага ние сами да коментираме дейността си. Аз смятам, че и телевизията и реформата в театъра разсажда лош вкус и допринася за хаоса и объркването, което е на политическо ниво, но не по-малко е и душевното объркване на публиката. Би трябвало да има прецизност и контролирано да бъде изкуството – не цензурирано, но да има градивна критика, която да казва истината, иначе хората, които се занимават с изкуството все едно се движат към Северния полюс без компас. Много често бъркаме посоките и дори вървим в обратната посока. Допринасяме за увеличаване на хаоса в света, за което нямаме право. Нашата професия е много опасна, защото когато няма вътрешна нравственост, може да граничи с нравствено престъпление, а то е по-опасно от физическото престъпление, защото то е бомба със закъснител.
Наскоро Ви видяхме да подкрепяте протестите на студентите. Означава ли, че и Вие искате промяна?
Вижте, аз следя протестите. Вече има много критики. Искат да ги разединят децата. Аз се омесих с тях и видях, че нашите деца са слаби физически, защото тези деца, които са били в детските ясли, в т. нар. промяна, са се хранили с най-лошата храна, защото е и най-евтината. Ние сме не само сме отровили физически генерацията си. Тези деца от яслите в момента са в размножителен период. Аз бях до тях на протестите и видях, че те нямат сили. Нашата нация е дегенерирала физически вече. Аз им пожелавам успех и дано младостта да успее. Основната критика към тях е, че те нямат визия какво ще стане, ако падне правителството. Ами те не могат и да имат визия, но ние хората на изкуството, по-възрастните, би трябвало да имаме визия накъде вървим, а ние нямаме. Дори мисля, че не само политически е хаосът. Той е видим и той е върхът на айсберга, но отдолу върви тази обърканост у интелигенцията и мисля, че нашата вина е най-голяма. Интелигенцията обикновено показва на народа си верния път. Нашата интелигенция е определено малодушна и продажна до този момент. Дано да се оправи!
Прави впечатление, че екранните ви образи винаги са различни от останалите и са по-разпознаваеми. Такъв ли сте и в живота и така ли си подбирате ролите?
И в живота съм такъв и то реално тръгна от живота ми. Аз живея по доста различен начин – много повече общувам с природата и когато бях в София (24 години бях в Народния театър) още толкова съм в планината и близо до природата. Аз се чувствам много по-пълноценен през тези последни 20 години, затова живея по-странно за обкръжението ми. Не живея в големия град. Първоначално ме обявиха за луд като напуснах цивилизацията, а сега правят филми за живота ми, но и в двата случая не е точната позиция. Аз най-добре се изразявам с ролите си. Може би вие правилно сте забелязали това и го приемам като комплимент.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта миЯндекс.Метрика