Избор на инструменти – какво трябва да знаем?

20.10.2022 г. 11:38:09 ч.
/
Избор на инструменти – какво трябва да знаем?
Така нареченият динамометричен ключ е измервателен инструмент, закупен за специфични задачи. В този случай няма „универсално“ устройство: с външни прилики всеки модел има свои собствени характеристики. 
Важен фактор при избора е естеството на извършваните операции, тяхната интензивност и условията на околната среда. Първо, решете с какъв набор от моменти трябва да работите.
Като общо правило повечето диапазони на въртящ момент трябва да са приблизително в средата на диапазона на регулиране на гаечния ключ. Най-доброто усещане за щракане и висока точност на измерване се постига в диапазона от 40-80% от товароносимостта (деклариран диапазон) на ключа.
Тип механизъм. Снап или цифров?
И двете са надеждни и като цяло взаимозаменяеми. Разликата е в комфорта на използване и цената (цифровите са по-скъпи поради електронното пълнене).
Производителност. Професионален или индустриален?
Оценете мащаба и сложността на предстоящата работа. Ако имате нужда от динамометричен ключ за лек автомобил, дори в натоварен сервиз през високия сезон, професионален инструмент ще свърши работа.
За индустриален цех или работни места, които изискват въртящ момент с висока точност, изберете модел с „промишлено“ качество. Цените за тези категории варират значително. Но промишленият инструмент има по-точно напасване на частите, по-малка грешка, един порядък по-голям MTBF и по-дълъг период между проверките/калибрирането. За професионалните модели това са 5000 операции или една година използване. Индустриалните имат 50 000 операции.
В зависимост от отговорността на връзките се налагат различни изисквания към точността на техния момент на затягане.
Снап ключовете имат висока точност от 3-4%. Ако трябва да затегнете връзките до 1%, изберете инструмент с цифрово измервателно устройство. Такива гаечни ключове са търсени в инструментостроенето, тежкото машиностроене, авиацията или космическите технологии.
Ако работата с динамометричен инструмент се извършва на места с висока влажност или прах, решението би било да се използват гаечни ключове с изцяло метално тяло: те са защитени от проникване на замърсители.
 
Обхват на измерване
Ако по време на производството се извършва операция само с една стойност на въртящия момент, препоръчваме да използвате ключ с предварително зададен въртящ момент. Това ще подобри точността на измерване и ще удължи живота на инструмента. Пример - модели с предварително зададен (нерегулируем) въртящ момент от 120 Nm за затягане на болтовете на колелата на повечето съвременни автомобили.
Ако моментите на затягане варират значително, помислете за закупуване на няколко гаечни ключа, всеки от които покрива различна част от работния диапазон.
В допълнение към ключовете с цяло тяло има инструменти с удължители за високи въртящи моменти (до 3000 Nm и повече). Възможността за придобиването им трябва да се има предвид при работа с големи крепежни елементи в неограничено пространство. Пример за това е затягането на болтовете на колелата на големи камиони или минно оборудване.
Размерът на задвижващия механизъм е пряко свързан с обхвата на измерване. Колкото по-висок е моментът на затягане, толкова по-голям е квадратът на задвижването. Най-често се измерва в инчове.
Посока на работа (дясно-ляво)
Това важи особено за индустриалните модели. Повечето динамометрични ключове позволяват затягане както по посока на часовниковата стрелка, така и обратно на часовниковата стрелка. За да направите това, на главата на ключа е монтиран превключвател с флаг, подобно на конвенционална тресчотка.
Но има един важен нюанс: не всички модели са сертифицирани да работят с "лява" нишка. Производителят не носи отговорност за грешка при затягане обратно на часовниковата стрелка в тези случаи.
Ето защо, ако често се налага да работите с резби в различни посоки, изберете СЕРТИФИЦИРАН гаечен ключ както за "дясна", така и за "лява" резба.
Дизайн - особености
Дръжка
Ергономичността на дръжката значително влияе върху комфорта и умората на оператора. Дръжките са два вида:
Гумирани. Уверете се, че материалът е устойчив на бензин и масло и е устойчив на износване. За интензивна употреба е подходящ гаечен ключ с анатомична форма на дръжката, така че ръцете на оператора ще бъдат по-малко уморени.
Метал. Изберете инструмент, чиято дръжка е набраздена или назъбена - това ще предотврати изплъзването на ключа от ръцете ви.
Материал на тялото
Повечето тела на динамометричните ключове са направени от стомана. Има промишлени модели в лека изцяло метална алуминиева кутия. Подобен дизайн, съчетан с особеностите на механизма, позволява да се хване не само дръжката, но и всяко място в тялото.

Коментирайте
Подобни новини
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море



Яндекс.Метрика