Начало >Добруджа >Общество

KAT започва акция „Зима” от утре

31.10.2015 г. 15:12:48 ч.
/
KAT започва акция „Зима” от утре
През месец ноември на територията на област Добрич ще се организира традиционната акция „Зима“, в рамките на която ще се проведат - кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства (ПС) с животинска тяга и др., кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците и кампания „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на моторни превозни средства (МПС), техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.
Ежегодно с настъпването на есенно-зимния период от годината сектор „Пътна полиция” – Добрич се обръща с призив към водачите на МПС да подготвят автомобилите си за настъпващите промени в пътната обстановка.
Най-характерното за периода е кратката продължителност на светлата част на денонощието. В часовете с най-висока интензивност от 17.00 до 20.00 часа настъпват най-значителната част от произшествията в населените места. Причината за това е бързането и некоректността, които водят до занижено внимание от страна на участниците в движението.
По време на акция „Зима”, а и през целия есенно-зимен период ще се извършват проверки за изправността на всички светлинни източници и светлоотразителна сигнализация на МПС, велосипеди, ППС с животинска тяга, селскостопанска техника, както и за включени допълнителни светлини за мъгла, без да е налице намалена видимост, снеговалеж, дъжд или други подобни условия или допълнително монтирани светлини с различен от регламентирания в ЗДвП цвят, оборудване на автомобилите с аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлооотразителна жилетка. Ще се извършва засилен контрол и за технически неизправности на МПС, създаващи предпоставки за ПТП при есенно-зимни условия /износени гуми, неизползване вериги за сняг при въведено задължение/ и ще се взема отношение с налагане на санкции по ЗДвП. За управление на МПС с износени или разкъсани гуми – глобата е 50 лв. съгласно чл. 183, ал. 4, т. 5 от ЗДвП, а за управление на ППС с неизправности или повреди, които могат да застрашат сигурността на движението /неизправни светлини/ съгласно чл. 183, ал. 3, т. 7 от ЗДвП – глобата е 30 лв.
Преди началото на акцията беше предложено на автосервизите да вземат традиционното участие в нея, като през периода на провеждането и те ще предоставят на собствениците на автомобили техническа консултация за подготовката на МПС за движение при есенно-зимни условия, за изправността на осветителните системи и ще регулират безплатно фаровете на МПС. На територията на град Добрич автосервизите, които заявиха желание да се включат са следните: Технически център на СБА – за периода от 01.11.2015 г. до 30.11.2015 г. 

Коментирайте
Подобни новини
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни



Яндекс.Метрика