Китай започна мащабни военни учения около Тайван

04.08.2022 г. 13:53:02 ч.
/
Китай започна мащабни военни учения около Тайван
Китай започва най-големите си военни учения в моретата около Тайван след посещението на американския политик Нанси Пелоси, информира БиБиСи (BBC).
Ученията започнаха в 12:00 местно време (04:00 GMT) и в няколко района трябваше да се проведат на разстояние 12 мили от острова.
Тайван заяви, че Китай се опитва да промени статуквото в региона.
Нанси Пелоси направи кратко, но противоречиво посещение в Тайван, който Китай счита за отцепила се провинция.
Ученията са основният отговор на Пекин, въпреки че той също така блокира търговията с острова. Ученията трябва да се проведат в натоварени водни пътища и ще включват стрелба с бойни патрони на далечни разстояния, обяви Пекин.
Според Тайван това се равнява на морска и въздушна блокада. САЩ пък заявиха, че ученията са безотговорни и могат да излязат извън контрол. Анализаторът Бони Лин каза пред BBC, че тайванската армия ще реагира предпазливо, но все още има риск от конфронтация.
Тайван съобщи, че е изпратил самолети, за да предупреди китайски военни самолети в сряда, а военните му сили са изстреляли ракети, за да прогонят неидентифицирани самолети над островите Кинмен, разположени близо до континента.
Няколко министерства са претърпели кибератаки през последните дни, съобщи тайванското правителство. Тайван също поиска корабите да поемат по различни маршрути и преговаря с Япония и Филипините за намиране на алтернативни авиационни маршрути.
Обявяването на шест големи забранени зони около острова е зловещо. Пекин направи същото през 1996 г., когато за последен път имаше така наречената "Криза в Тайванския пролив". Но тогава всички забранени зони бяха доста извън териториалните води на Тайван.
Този път три от шестте зони навлизат в ограничението от 12 мили на Тайван. Това е безпрецедентно. Министерството на отбраната на Тайван вече нарече този ход нарушение на конвенциите на ООН и каза, че се равнява на въздушна и морска блокада срещу острова.
Ако Китай премести кораби или самолети в тези зони, това ще се равнява на нахлуване в територията на Тайван. Това прави залозите много по-високи, тъй като Тайван може да се почувства принуден да защити собствените си води.
Военноморските сили на САЩ наблюдават всичко това много внимателно и вече разполагат с бойна група корабоносач USS Ronald Reagan, която плава наблизо във Филипинско море.
Япония също така изрази загриженост пред Китай относно зоните, обхванати от военните учения, които според нея се припокриват с нейната изключителна икономическа зона.
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро
ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро
В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас
В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас
Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот
Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот
В Гърция свалят цените на великденски стоки
В Гърция свалят цените на великденски стоки



Яндекс.Метрика