Начало >Добруджа >Общество

Концертът „Мистика и приятели” - истинска панорама на хоровото изкуство в България

15.11.2015 г. 15:08:45 ч.
/
Концертът „Мистика и приятели” - истинска панорама на хоровото изкуство в България
Като много успешен определиха снощния концерт „Мистика и приятели“ организаторите и гости на събитието. Участие в концерта, който се състоя в зала „Добрич” взеха четири хорови формации. На добричкия хор „Мистика” гостуваха най-старият български хор „Янко Мустаков” от Свищов, хор „Славянско единство” от Горна Оряховица и хор „Железни струни” от Разград, които предложиха на публиката богата и разнообразна програма. Стана един празник, който винаги се получава, когато някои от хоровете в Добрич се появим на сцена. Мисля, че ще стане традиция да каним хорове от България, за да се увеличава нашето хорово семейство, сподели на пресконференция днес диригентът на формация „Мистика” Росица Дурмушлийска. Тя разкри, че имат идея за подобен концерт през месец април догодина, когато да поканят само дамски хорове.
Мисля, че стана много хубав концерт и дано да се запази като традиция, защото е много важно за един състав да може да си представя програмата на различни места, каза Елизабет Людмилова – диригент на формация „Янко Мустаков” от Свищов.
Това снощи не беше само приятелска среща, а това беше една истинска панорама на хоровото изкуство в България. Някак си върнахте усещането ни, че Добрич е мястото, където трябва да се събират много хорове, каза диригентът на хор „Черноморски звуци” д-р Валентина Георгиева. Поздравления за инициативата. Не спирайте да го правите. Освен, че бяха пъстри и интересни хоровете, колегите са тръгнали по п пътя, който смята за правилен. Плачейки за нови хористи, дълго време  не си давахме сметка, че репертоарната ни политика определя присъствието на  публика и липсата на такава, каза още Георгиева, като отбеляза, че ще предаде на целия УС на Българския хоров съюз за събитието в Добрич.
Росица Дурмушлийска коментира, че е изключително трудно да се прави култура в наши дни. Според нея първо трябва да бъдат възпитани родителите, които са едно много трудно поколение, оттам нататък те да възпитават децата си в култура. Диригентът призна, че основният проблем е финансовият и нуждата от ремонт на базата, в която репетират. Музикантите обаче отбелязаха, че двете зали в Добрич в които се изявяват най-често – „Нели Божкова” и „Добрич”, също имат нужда от ремонт. Другият проблем пред хоровете са липсата на нови попълнения. Ако преди години в детския хор имаше над 100 деца, сега се радваме, ако съберем 20, призна Дурмушлийска. 

Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика