Мария Гочева, председател на ОбС-Тервел: Не се възприемам като „началник”, а като „пръв сред равни”

21.09.2020 г. 15:59:53 ч.
/ ИА Добруджа
Мария Гочева, председател на ОбС-Тервел: Не се възприемам като „началник”, а като „пръв сред равни”
Мария Гочева е родена на 8 февруари 1989 година. Завършила е средно образование в СОУ „Йордан Йовков” гр. Тервел.  Придобила е висше образование  в Стопанска академия „Д. А . Ценов” гр. Свищов  с бакалавърска специалност „Стопански и финансов контрол” и магистратура „Финансов контрол и външен одит”.
От 2012 г. до 2019 г. работи в общинска администрация, последователно като специалист „Местни данъци и такси” и счетоводител. Първи мандат общински съветник и председател на Общински съвет – Тервел. Председател на Младежко обединение в БСП – Тервел. Омъжена.

 
- Г-жо Гочева, Вие сте новият председател на Общинския съвет на община Тервел. Какво Ви мотивира да приемете предложението  за този пост?
Предложението дойде от Пламен Желязков, който е ръководител на групата съветници от БСП. Но аз получих подкрепата на общински съветници от БСП и ГЕРБ. За да се случи тази рокада  в ръководството на Общинския съвет, може би колегите са виждали, че има нужда от промяна. На мен  ми повлия мнението на уважавани от мен хора, професионалисти в своите сфери. Получих подкрепата и на моето семейство. Смятам, че мога да общувам добре с всички общински съветници, независимо от тяхната партийна  принадлежност. Не се възприемам като „началник”, а като „пръв сред равни”. Надявам се моите колеги също да ме приемат така.
- Каква според Вас е и каква трябва да бъде ролята на местната власт  в полза на хората?
Местната власт, това е Общинският съвет и кметът на Общината. Това е властта, която се „кове” на територията на Общината спрямо нуждите на хората. Тя е най-близко до хората и ние трябва да познаваме болките им. По всеки един въпрос ние трябва да търсим решения, които не са моментни, а решават проблемите в дългосрочен аспект. Публичността в работата на местната власт е от изключително значение. Публикуването на всички приети решения дава възможност на гражданите да се запознаят със случващото се в Общината. Всички решения за предстоящи търгове и конкурси се обявяват публично, като по този начин се дава възможност на жителите от Общината да участват в тях. Акцент в нашата работа, освен работата с широк кръг от хора, е да търсим решение на проблемите на всеки отделен гражданин. Не винаги се получа, но всичко се прави според възможностите, с които разполагаме. Като Председател на Общинския съвет съм готова да изслушам всяко мнение, всяка критика и проблем и да помогна за неговото решаване.
- Как Общинският съвет на Тервел работи с общинската администрация?
Моят трудов стаж е преминал изцяло в общинска администрация. Запозната съм изключително добре със структурата и  дейността на администрацията  и служителите в нея. Смятам, че това е едно мое голямо предимство. Взаимодействието между Общинския съвет и Общинска администрация се осъществява в условията на прозрачност и взаимно сътрудничество. Добрите намерения и добрите постижения не биха били възможни без общата воля на кмета на Тервел и неговия екип  и на общинските съветници, без тяхната подкрепа на всяко начинание. Всяко действие на местната изпълнителна власт е предшествано от решение на местната законодателна власт. По този начин отговорността е споделена. От значение е и това, че всяка една от страните знае докъде се простират нейните правомощия.
- Как протичат подготовката и самите заседания на местния парламент? Има ли нещо, което искате да внесете допълнително в работата му?
Подготовката за самото заседание се ръководи от председателя в тясно сътрудничество с техническия сътрудник. Всички материали за предстоящи сесии,постъпили от администрацията и съветниците, се предават на общинския съвет в законно установения 7 дневен срок. Заседанията на Общинския съвет се провеждат по предварително утвърден от общинските съветници календарен график. Общинския съвет осигурява възможност за участие на гражданите в заседанията на съвета и на постоянните комисии, които са открити. Нещото, което на мен лично ми липсва, е по-пълноценното участие на гражданите в заседанията. Усещам една незаинтересованост от хората. Затова, като новост в Общинския съвет обмислям да въведа организирането на приемни в града и селата, с участието на колеги от всички политически сили, с цел вземане на информирани и ефективни решения по поставени проблеми от граждани и по-добра комуникация с тях. Ангажирането на гражданското общество при вземането на решения е изключително важно.
- 22 септември е празничен  за Тервел. Тази година обаче  празничността ще  отстъпи за сметка на здравето на хората. Какво ще пожелаете на жителите на града?
През тази година 22 септември ще бъде един много различен празничен ден за града. Ще ни липсва емблематичния Добруджански събор, който се провежда всяка четна година, но за огромно съжаление тази година предвид епидемиологичната обстановка в страната няма да се състои. Но съм сигурна, че точно такива извънредни обстоятелства идват, за да ни направят по-силни и сплотени.
Освен празник на фолклорните традиции за града ни, 22 септември е и национален празник. Преди 112 години нашите предшественици доказват, че когато са единни, водени от обща кауза, всяка цел може да бъде постигната. Нека и днес, следваме този пример!
На всички мои съграждани, желая да са здрави и да са увенчани с успех делата им.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика